Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προσωπικός αριθμός αναγνώρισης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ένας προσωπικός αριθμός αναγνώρισης (αγγλικά: Personal identification number, PIN), είναι ένας αριθμητικός ή αλφαριθμητικός κωδικός πρόσβασης που χρησιμοποιείται στη διαδικασία επαλήθευσης της ταυτότητας ενός χρήστη που έχει πρόσβαση σε ένα σύστημα.

Τα PIN χρησιμοποιούνται ευρέως σε smartphones, ως μορφή προσωπικής πιστοποίησης, έτσι ώστε μόνο όσοι γνωρίζουν το PIN θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στη συσκευή. Μετά από μια σειρά αποτυχημένων προσπαθειών εισαγωγής του σωστού PIN, ο χρήστης μπορεί να αποκλείσει ή να μην μπορεί να επιχειρήσει να εισάγει για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα. Το αν κάποιο από τα προαναφερθέντα φαινόμενα εμφανίζονται μετά από αποτυχημένες προσπάθειες εισαγωγής του PIN εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συσκευή και τις προτιμήσεις του ιδιοκτήτη στις ρυθμίσεις του.

Τα PIN χρησιμοποιούνται και για την ανταλλαγή ιδιωτικών δεδομένων μεταξύ διαφόρων κέντρων επεξεργασίας δεδομένων σε δίκτυα υπολογιστών για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κυβερνήσεις και επιχειρήσεις[1]. Οι κωδικοί PIN μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο ταυτότητας τραπεζικών συστημάτων με κατόχους καρτών, κυβερνήσεις με πολίτες, επιχειρήσεις με υπαλλήλους και υπολογιστές με χρήστες.

Σε κοινή χρήση, τα PIN χρησιμοποιούνται σε συναλλαγές ATM ή POS[2], έλεγχος ασφαλούς πρόσβασης[3], συναλλαγές μέσω διαδικτύου[4] ή για σύνδεση σε προσαρμοσμένα δίκτυα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Higgs, Edward (1998). History and Electronic Artefacts. Oxford University Press. ISBN 0198236336. 
  2. Martin, Keith (2012). Everyday Cryptography: Fundamental Principles and Applications. Oxford University Press. ISBN 9780199695591. 
  3. Cale, Stephane (2013). Mobile Access Safety: Beyond BYOD. Wiley Publishing. ISBN 978-1-84821-435-4. 
  4. «E-Commerce: A Tangled Web for PIN Debit». Digital Transactions. 1 February 2013. http://www.digitaltransactions.net/news/story/4090.