Προσομοίωση ενισχυτή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η προσομοίωση ενισχυτή είναι η διαδικασία ψηφιακής προσομοίωσης ενός φυσικού ενισχυτή κιθάρας. Το Amp modeling μπορεί να το συναντήσετε ως λογισμικό, όπως plugins για DAWs (Digital Audio Workstation), τα οποία μπορεί να βοηθηθούν από τους επιταχυντές υλικού του υπολογιστή, ή μπορεί να αποτελούν  μέρος  μιας αυτόνομης συσκευής ή ενός ενισχυτή. Το Amp modeling συχνά επιδιώκει να αναδημιουργήσει τον ήχο  ενός ή περισσοτέρων  μοντέλων ενισχυτών λυχνίας και μερικές φορές, επίσης και ενισχυτών solid state.

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως μέρος ενός DAW (digital audio workstation), το amp modeling μπορεί να εφαρμόζεται σε ένα σήμα κιθάρας που έχει ηχογραφηθεί  "καθαρά"* (Direct Connection), προκειμένου να επιτευχθεί ο ήχος ενός ενισχυτή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Η διαδικασία αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι είναι δυναμική. Μπορείτε δηλαδή να αλλάξετε τις  ρυθμίσεις του ενισχυτή χωρίς να υποχρεώσετε τον μουσικό να επανηχογραφήσει το κομμάτι.

Το Roland Micro Cube, αριστερά, μια μικρή και φορητή ψηφιακή μοντελοποίηση ενισχυτή.

Αυτόνομες συσκευές μοντελοποίησης όπως το Line 6 POD ψηφιοποιούν το σήμα εισόδου και χρησιμοποιούν ένα DSP, για την επεξεργασία του σήματος με ψηφιακό υπολογισμό, προσπαθώντας να επιτύχει τον ήχο των ακριβών επαγγελματικών ενισχυτών σε μια πολύ λιγότερο δαπανηρή και πιο συμπαγή συσκευή. Αυτά τα μοντέλα μπορούν να συνδεθούν απευθείας σε ηχογραφικό σύστημα ή σύστημα PA, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε κάποια ενίσχυση και μικρόφωνο, ωστόσο, υπάρχει μια συνεχιζόμενη συζήτηση για το ζήτημα του με πόση ακρίβεια ένα modeler μπορεί να αναπαράγει πιστά τον ήχο ενός πραγματικού ενισχυτή.[1] Εκτός από τον ενισχυτή εξομοιώσεις τα περισσότερα μοντέλα γενικά περιλαμβάνουν και μια ποικιλία από εφέ  καθώς και κάποια μπορούν να συνδεθούν και με USB για εγγραφή μέσω υπολογιστή

Ενισχυτές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Modeling ενισχυτές όπως ο Peavey Vypyr, Roland Cube, Fender Mustang, και το Line 6 Spider  είναι ενισχυτές που περιλαμβάνουν μια ενσωματωμένη μοντελοποιητική συσκευή. Κάποια high-end μοντέλα ενισχυτών όπως το Vox Valvetronix καθώς και οι 60/120 watt εκδόσεις του Peavey Vypyr[2] συνδυάζουν την ψηφιακή μοντελοποιητική επεξεργασία με την πραγματική ενός λαμπάτου ενισχυτή.

Επίσης υπάρχουν αναλογικά μοντελοποιητικά συστήματα, όπως το Tech 21's και η σειρά της SansAmp 

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://daftparagon.com/respectful-disagreement-modeling-amps/
  2. «Vypyr Series». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2016.