Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προσνήωση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Προσνήωση αεροσκάφους F-14 Tomcat του Αμερικανικού ναυτικού στο κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου USS «Nimitz» (CVN-68)
Προσνήωση ελικοπτέρου AB-212 του Ελληνικού πολεμικού ναυτικού σε ελικοδρόμιο πολεμικού πλοίου

Με τον όρο προσνήωση χαρακτηρίζεται η κάθοδος αεροπλάνου ή ελικοπτέρου, σε κατάστρωμα πλοίου. Ο όρος προέρχεται από τις λέξεις προς + ναυς και είναι η αντίστοιχη της προσγείωσης (προς + γη) αυτών στη ξηρά. Αντίθετος όρος είναι η απονήωση, αντίστοιχη της απογείωσης, στη ξηρά.

Συνήθως προσνηώσεις - απονηώσεις πραγματοποιούνται στα αεροπλανοφόρα, ελικοπτεροφόρα, αλλά και στα σύγχρονα μεγάλα πλοία κυρίως σε έκτακτες ανάγκες, όπως σε δεξαμενόπλοια, κρουαζιερόπλοια, ακόμα και σε μεγάλα θαλαμηγά κ.ά., τα οποία και διαθέτουν ειδικό ελικοδρόμιο. Τέτοιο ελικοδρόμιο διαθέτουν και όλες οι πλωτές εξέδρες άντλησης πετρελαίου. Επίσης προσνηώσεις ελικοπτέρων γίνονται σε μεγάλα συνήθως δεξαμενόπλοια για την μεταφορά πλοηγών, εφοδίων, πληρώματος ή επιθεωρητών σε περιπτώσεις όπου η προσέγγιση του πλοίου στο λιμένα δεν είναι εφικτή για διάφορους λόγους όπως το μέγεθος και το βύθισμα του πλοίου σε σχέση με το βάθος του λιμένα, οι καιρικές συνθήκες, το σημείο όπου βρίσκεται το αγκυροβόλιο, όπως για παράδειγμα το «πλωτό αγκυροβόλιο» δεξαμενοπλοίων LOOP (Louisiana Offshore Oil Port) στη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνα, που βρίσκεται αρκετά μακριά από τις ακτές, όπου η από αέρος πρόσβαση με ελικόπτερο είναι πλέον εύκολη, γρήγορη και συμφέρουσα από εκείνη με σκάφος.

Ειδικότερα τα σύγχρονα αεροπλανοφόρα διαθέτουν δύο και τρεις διαδρόμους απονήωσης στο κύριο «κατάστρωμα πτήσεων» όπως λέγεται. Παλαιότερα για την απονήωση των αεροσκαφών έπρεπε το αεροπλανοφόρο να κινείται αντίθετα προς τον άνεμο (κοινώς κόντρα) και με ταχύτητα «πάση δυνάμει» προκειμένου έτσι φαινομενικά να μεγαλώνει το μήκος του υπάρχοντος διαδρόμου, ως προς το κινούμενο αεροσκάφος, και να διευκολύνεται η γρήγορη ανύψωση αυτού.

Κατά την προσέγγιση των αεροσκαφών σε αεροπλανοφόρα χρησιμοποιείται ένας διάδρομος προσνηώσεως. Πλησιάζοντας το αεροσκάφος χαμηλώνει και προσεγγίζει τη πρύμνη του πλοίου και στο ύψος αυτής. Κατά τη προσνήωση ο χειριστής καταβιβάζει ειδικό άγκιστρο (γάντζο) που φέρεται στο κάτω μέρος της ουράς του αεροσκάφους λεγόμενο deck arrester hook (DAH) το οποίο και εμπλέκεται σε σειρά ανθεκτικών εμποδίων (συρματόσχοινα με ελατήρια) που συντελούν στη μείωση μέχρι παύση της ταχύτητας του προσνηώμενου αεροσκάφους. Ειδικά για τα αεριωθούμενα αεροσκάφη παλαιότερα χρησιμοποιούνταν επιπρόσθετα και ειδικά δίκτυα (φράγμα) από ανθεκτικές λωρίδες που συλλάμβαναν τα αεροσκάφη όταν αυτά δεν είχαν επιτυχώς συγκρατηθεί απ΄ τα εμπόδια.

Η εισαγωγή αφενός των λοξών διαδρόμων απο-προσνήωσης καθώς και η υπερυψωμένη πλώρη καταστρώματος πτήσεων (canted deck) σε συνδυασμό με τα σύγχρονα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας καθέτου απο-προσνήωσης έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην εξέλιξη των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των αεροπλανοφόρων. Καταφανές είναι ότι για τα ελικόπτερα δεν απαιτούνται τέτοια εξελικτικά μέσα για την απο-προσνήωσή τους.