Πριόνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χειροκίνητα πριόνια
Πριόνι χειρός
Διαφορετικά μεγέθη από πριόνια χειρός

Το πριόνι είναι ένα εργαλείο το οποίο χρησιμοποιείται για κοπή αντικειμένων και αποτελείται από μια οδοντωτή λάμα και λαβή.

Συνήθως είναι κατασκευασμένο από σίδερο και χρησιμοποιείται για το κόψιμο υλικών όπως ξύλο, μέταλλα ή άλλα. Υπάρχουν πριόνια χειροκίνητα, αλλά και μεγαλύτερα που είναι ηλεκτροκίνητα ή βενζινοκίνητα. Αυτά μπορούν να είναι και σταθερής μορφής.

Τα μεταλλικά πριόνια εξελίχθηκαν από ανάλογα λίθινα νεολιθικά εργαλεία. Στην ελληνική μυθολογία, ο Πέρδιξ ο ανηψιός του Δαίδαλου εφηύρε το πριόνι.

Απεικονίσεις πριονιών μπορούμε να δούμε στην αρχαία Αίγυπτο. Τα πριόνια των Αιγυπτίων ήταν φτιαγμένα από χαλκό και απεικονίζονται χωρίς χερούλι. Είναι πιθανόν οι αρχαίοι Ρωμαίοι να ήταν οι πρώτοι που σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν ένα τοξωτό ξύλινο κλαδί για να συγκρατεί τις δύο άκρες της λεπίδας για να μπορούν να ελέγχουν τη βάθος και τη φορά του κοψίματος.

Πέρα από αυτές τις ιστορικές ενδείξεις τα πριόνια άρχισαν να διαδίδονται και να χρησιμοποιούνται ευρέως το 1650 με την ανακάλυψη του χαλύβδινου ελάσματος.