Πριονοκορδέλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πριονορδέλα.
Βίντεο: Πριονοκορδέλα ξύλου σε χρήση.

Η πριονοκορδέλα (αγγλ. bandsaw, γερμ. bandsäge) είναι κοπτικό μηχάνημα το οποίο αποτελείται από μία συνεχόμενη πριονωτή κορδέλα -σε μορφή ενός κλειστού δακτυλίου- με την οποία κόβονται, κατά μήκος ή κατά πλάτος, διάφορα υλικά όπως ξύλο, μέταλλα, πλαστικά και σύνθετα υλικά, κ.ά.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναπτύχθηκαν αρχικά για την κοπή κορμών από δένδρα, στις αρχές του 20ου αιώνα. Τότε, οι πριονοκορδέλες ήταν κινητές και πρωτίστως πετρελαιοκίνητες, αργότερα έγιναν και βενζινοκίνητες, σήμερα όμως, η μεγάλη πλειονότητα των μηχανημάτων αυτών είναι ηλεκτρικές.[1][2]

Σήμερα παράγονται πριονοκορδέλες κυρίως ως στάσιμα μηχανήματα, αλλά παράγονται επίσης και ηλεκτρικές πριονοκορδέλες χειροκίνητης ταινίας. Τα μικρότερα μοντέλα χρησιμοποιούνται ως πριόνια σε καταστήματα ή εργαστήρια ξυλουργικής. Τα κινητά μοντέλα πριονοκορδέλων, τα οποία εδράζονται σε τροχούς, εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούνται από τη δεκαετία του 1960, κυρίως αφορούν καυσόξυλα τα οποία κόβονται κάθετα.

Ειδικές κοπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ειδικοί τύποι πριονοκορδέλας είναι αυτοί που φέρουν ενισχυμένα κράματα ή/και διαμάντια στα κοπτικά τους. Με το πριόνισμα δημιουργούν μία επιφάνεια κοπής με υψηλή ποιότητα λείανσης. Οι πριονοκορδέλες διαμαντιών χρησιμοποιούνται κυρίως στη βιομηχανική παραγωγή ή στην έρευνα υλικών ή σε εργαστήρια, ιδίως για κοπή σε υλικά όπως, γραφίτη, καταλύτες, GRP, πλαστερίνες, πολυμερικά υλικά και γυαλί.

Η λεπίδα αυτού του τύπου πριονοκορδέλας, διατίθεται σε όλες τις συνηθισμένες οδοντώσεις και μορφές, μπορεί να μετακινείται πάνω σε δύο τροχούς, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αδιάκοπη κοπή.[3]

Τύποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πριονοκορδέλες σήμερα χρησιμοποιούνται ως κοπτικά εργαλεία του ξύλου, του μετάλλου, των πλαστικών, όπως επίσης και για την κοπή υφασμάτων, δέρματος και σκυροδέματος Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος αυτών αφορά στην ξυλουργική, για την κοπή συμπαγούς ξυλείας ή προϊόντων ξύλου και ξυλοπλακών.[4] Στη βιομηχανία τροφίμων, επίσης, χρησιμοποιούνται πριονοκορδέλες, από ανοξείδωτο χάλυβα, για το πριόνισμα κατεψυγμένου κρέατος και οστών.

Με ειδικές πριονοκορδέλες, τις λεγόμενες και πριονοκορδέλες τύπου μπλοκ, γίνεται πρίση στρογγυλής ξυλείας από κομμένα κορμοτεμάχια. Οι κοπές αυτές γίνονται κάθετα. Επίσης, με την απλή πριονοκορδέλα, στην ξυλουργική, είναι εφικτές τόσο ίσιες όσο και λοξές κοπές του ξύλου με χειρωνακτικό τρόπο, όπως και καμπύλες κατεργασίες.

Για τα μέταλλα, ειδικές πριονοκορδέλες, με κοπτικά ισχυρών κραμάτων, χρησιμοποιούνται μόνον για οριζόντιες κοπές, ως επί το πλείστον για κοπή ράβδων χάλυβα και άλλων μετάλλων. Αντίθετα, κάθετες πριονοκορδέλες, χρησιμοποιούνται περισσότερο για κοψίματα στην επιφάνεια.

Μέτρα προστασίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι εργαλεία, υψηλής επικινδυνότητας, και θα πρέπει να τηρούνται απαραίτητα ορισμένα μέτρα προστασίας κατά τη λειτουργία τους.[5] Απαραίτητα είναι πάντα τα γάντια και τα γυαλιά προστασίας. Τα μηχανήματα αυτά πρέπει να φέρουν σύστημα απορρόφησης όλων των υπολειμμάτων κοπής.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Joslin, Jeff. «Pre History of Band Saws». Vintage Machinery Wiki Knowledge Base. Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2017. 
  2. Johnson, Roland (2010). Complete Illustrated guide to band saws (PDF). the Taunton Press. σελ. 6. ISBN 978-1-60085-096-7. 
  3. Todd, R.H.· Allen, D.K.· Alting, L. (1994). Manufacturing Processes Reference Guide. Industrial Press. ISBN 978-0-8311-3049-7. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουνίου 2021. 
  4. Duginske, M. (1989). Band Saw Handbook. Sterling Publishing Company. ISBN 978-0-8069-6398-3. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουνίου 2021. 
  5. «1910.213 - Woodworking machinery requirements. | Occupational Safety and Health Administration». www.osha.gov. Ανακτήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Bandsaws στο Wikimedia Commons
  • Λεξιλογικός ορισμός του πριονοκορδέλα στο Βικιλεξικό