Πρελούδιο σε Ντο δίεση ελάσσονα (Ραχμάνινοφ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Πρελούδιο σε Ντο δίεση ελάσσονα, έργο 3, αρ. 2 είναι μία από τις δημοφιλέστερες συνθέσεις του Ρώσου μουσικού Σεργκέι Ραχμάνινοφ. Πρόκειται για μέρος πέντε κομματιών για πιάνο, που τιτλοφορήθηκαν υπό τον τίτλο Morceaux de fantaisie, και πρόκειται για ένα πρελούδιο με 62 μέτρα και τριαδική φόρμα. Το κομμάτι είναι γνωστό και ως οι Καμπάνες της Μόσχας,[1] καθότι η έναρξη του μοιάζει με τις λυπηρούς ήχους του καριγιόν του Κρεμλίνου.

Η πρώτη εκτέλεση του κομματιού πραγματοποιήθηκε από τον ίδιο τον συνθέτη στις 26 Σεπτεμβρίου του 1892,[2] σε ένα φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα, ονόματι "Moscow Electrical Exhibition".[1] Μετά την πρεμιέρα του, η κριτική που δέχτηκε ήταν πολύ θετική, σημειώνοντας ότι "δημιούργησε ενθουσιασμό",[2] ο οποίος με το πέρας των χρόνων αυξήθηκε.

Αργότερα ο Ραχμάνινοφ, κυκλοφόρησε άλλα 23 πρελούδιο, κλείνοντας έτσι το σετ του, έχοντας γράψει ένα για κάθε μείζονα και ελάσσονα κλίμακα, όπως είχαν κάνει κατά το παρελθόν οι Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Φρεντερίκ Σοπέν, Αλεξάντρ Σκριάμπιν, Νικολό Παγκανίνι και άλλοι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Harrison, Max (2006). Rachmaninoff: Life, Works, Recordings. London: Continuum. σελίδες 72–73. ISBN 0-8264-9312-2. 
  2. 2,0 2,1 Bertensson, Sergei· Jay Leyda· Sophia Satina (2001). Sergei Rachmaninoff: A Lifetime in Music. Indiana: Indiana University Press. σελίδες 48–49. ISBN 0-253-21421-1. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]