Ποταμός Χορν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ποταμός Χορν
ΕκβολέςΠοταμός Μακένζι
ΧώραΚαναδάς
Μήκος250 χλμ

Ο Ποταμός Χορν (Horn River) είναι ποταμός στα Βορειοδυτικά Εδάφη του Καναδά, με συνολικό μήκος περίπου 250 χιλιόμετρα. Αποτελεί μείζονα παραπόταμο του Μακένζι.

Ο ποταμός δίνει το όνομά του στον «Σχηματισμό του Ποταμού Χορν» (Horn River Formation), ένα κοίτασμα σχιστόλιθου της Δυτικής Καναδικής Ιζηματογενούς Λεκάνης. Ο όρος «Λεκάνη του Ποταμού Χορν» (Horn River Basin) αναφέρεται στην έκταση αυτού του κοιτάσματος στο υπέδαφος και δεν αντιστοιχεί στη λεκάνη απορροής του ποταμού Χορν.

Ρους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ποταμός πηγάζει νότια από τη Μεγάλη Λίμνη των Άρκτων, με την κύρια πηγή του να βρίσκεται σε υψόμετρο 240 μέτρα. Ρέει πρώτα προς τα ανατολικά-νοτιοανατολικά, με σημεία χειμαρρώδους ροής στα βόρεια του Υψιπέδου Χορν. Στη συνέχεια η ροή του γίνεται έντονα μαιανδρική και σχηματίζει τη λίμνη Φων (Fawn Lake, δηλαδή «Λίμνη του Ελαφιού», υψόμετρο 193 μέτρα) έναν σύνθετο υγρότοπο στον μέσο ρου του, ενώ 6 χιλιόμετρα παρακάτω σχηματίζει τη λίμνη Σέκοντ (Second Lake, δηλαδή «Δεύτερη Λίμνη», σε υψόμετρο 192 μέτρα). Συνεχίζοντας την πορεία του, ο ποταμός Χορν στρέφεται προς τα νοτιοδυτικά και 22 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή από τη Λίμνη Σέκοντ σχηματίζει μια τρίτη λίμνη, τη Λίμνη Μινκ (υψόμετρο 175 μέτρα), η οποία δέχεται και τα νερά του ποταμού Λάφερτ. Μετά ο Χορν ρέει προς τα νότια και εκβάλλει στον μεγάλο ποταμό Μακένζι, τον μακρύτερο ποταμό του Καναδά, 90 έως 100 χιλιόμετρα δυτικά από τη Μεγάλη Λίμνη των Σκλάβων, από όπου πηγάζει ο Μακένζι. Αμέσως μετά τη συμβολή του Χορν με τον Μακένζι, ο δεύτερος σχηματίζει έναν μεγάλο κόλπο στη βόρεια όχθη του, που εκτείνεται έως και 11 χιλιόμετρα στην ξηρά και ονομάζεται «Λίμνη Μιλς».

Το μεγάλο τόξο που σχηματίζει ο Χορν οφείλεται στην ύπαρξη του Υψιπέδου Χορν, το οποίο υψώνεται μέχρι τα 820 μέτρα και προς νότο ορίζεται από τον Μακένζι.

Το κλίμα στην περιοχή του ποταμού Χορν είναι υποαρκτικό, με μέση θερμοκρασία τον Ιούλιο +14 °C και τον Δεκέμβριο -6 °C.

Κυριότεροι παραπόταμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την πηγή του μέχρι την εκβολή του στον Μακένζι, ο Χορν δέχεται με τη σειρά τα νερά των εξής παραποτάμων: Μπένερ Κρικ (Benner Creek), Λάφερτ (Laferte River) και Μπλούφις (Bluefish River).