Ποταμός Σαιντ Μέρις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ποταμός Σαιντ Μέρις
Πηγέςλίμνη Σουπίριορ
ΕκβολέςΛίμνη Χιούρον
ΧώραΚαναδάς και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Μήκος15 χλμ
Μέση εκροή2.135 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
Παραπόταμοιποταμός Σαρλότ και ποταμός Ρουτ[1]
Χάρτης

Ο ποταμός Σαιντ Μέρις ή Σέιντ Μαρί (αγγλικά: St. Marys River· γαλλικά: rivière Sainte-Marie· ελληνικά: ποταμός Αγία Μαρία) αποστραγγίζει τη λίμνη Σουπίριορ, ξεκινώντας από το τέλος του κόλπου Γουάιτφις και ρέει 119,9 χλμ. νοτιοανατολικώς στη λίμνη Χιούρον, με κατωφέρεια 7 μέτρων.[2] Για όλο το μήκος του αποτελεί διεθνές σύνορο, που χωρίζει το Οντάριο του Καναδά από το Μίσιγκαν των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο ποταμός Σαιντ Μέρις, που συνδέεται με τη λίμνη Σουπίριορ (πάνω αριστερά) και τη λίμνη Χιούρον (κάτω δεξιά)

Οι δίδυμες πόλεις των Σου Σέιντ Μαρί στο Οντάριο και Σου Σέιντ Μαρί στο Μίσιγκαν συνδέονται κατά μήκος του ποταμού Σαιντ Μέρις από τη Διεθνή Γέφυρα Σου Σέιντ Μαρί. Τα ορμητικά ρεύματα του Σαιντ Μέρις βρίσκονται ακριβώς κάτω από την έξοδο του ποταμού από τη λίμνη Σουπίριορ και μπορούν να παρακαμφθούν από τα πελώρια φορτηγά πλοία μέσω των τεχνητών Κλεισιάδων Σου και του Καναλιού Σου Σέιντ Μαρί.

Δύο από τους παραποτάμους του Οντάριο αυτού του ποταμού είναι ο Ποταμός Γκάρντεν και ο Ποταμός Μπαρ. Άλλοι καναδικοί παραπόταμοι περιλαμβάνουν το Ρυάκι Φορτ, τον ποταμό Ρουτ, τον ποταμό Λιτλ Καρπ, τον ποταμό Μπιγκ Καρπ, τον ποταμό Λόουερ Έκο, τον ποταμό Ντέσμπαρατς και τον ποταμό Του Θρι. Οι αμερικανικοί παραπόταμοι στον ποταμό Σαιντ Μέρις είναι ο ποταμός Γκόγκομεϊν, ο ποταμός Μιουνουσκόνγκ, ο ποταμός Λιτλ Μιουνουσκόνγκ, ο ποταμός Σάρλοτ και ο ποταμός Ουέισκα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ontario Geographic Names Map Viewer. Ανακτήθηκε στις 12  Ιανουαρίου 2024.
  2. «Great Lakes Atlas: Factsheet #1». United States Environmental Protection Agency. 9 Μαρτίου 2006. Ανακτήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2007. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]