Πορτρέτο του Πακούιου Πρόκουλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Πορτρέτο του Πακούιου Πρόκουλου είναι νωπογραφία που βρέθηκε στην "casa di Pansa" της Πομπηίας και φυλάσσεται σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στη Νάπολη.

Εικονίζει ένα ζευγάρι της μέσης αστικής τάξης της Πομπηίας, και είναι σχεδόν βέβαιο ότι πρόκειται για έναν άνδρα με τη σύζυγό του. Αναφέρονται συνήθως ως "ο Πακούιος Πρόκουλος και η σύζυγός του" εξ αιτίας μιας επιγραφής που βρέθηκε έξω από το σπίτι στο οποίο υπήρχε ο πίνακας, μολονότι μια άλλη επιγραφή γραμμένη σε τοίχο στο εσωτερικό του σπιτιού που αποκαλύφθηκε αργότερα, μας πληροφορεί ότι ο εικονιζόμενος άνδρας έφερε το όνομα Τερέντιος Νέων και ήταν αρτοποιός.[1] Η εξωτερική επιγραφή διαπιστώθηκε ότι ήταν εκλογική διαφήμιση του Πακούιου Πρόκουλου, που είχε εκλεγεί δημοτικός άρχοντας λίγο πριν την έκρηξη του Βεζουβίου.[2])

Ο άνδρας της τοιχογραφίας είναι ντυμένος με χλαμύδα, το χαρακτηριστικό γνώρισμα των Ρωμαίων πολιτών. Κρατά στο χέρι του πάπυρο σε κύλινδρο, που υποδηλώνει διοικητική ή/και πολιτιστική ενασχόληση, ενώ η γυναίκα του κρατά μολύβι και πινάκιο, υπογραμμίζοντας έτσι το γεγονός ότι ήταν μορφωμένη. [3] Υποστηρίχθηκε η άποψη, βασισμένη στα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του ζεύγους, ότι ήταν Σαμνίτες, πράγμα που ενδεχομένως εξηγεί την επιθυμία τους να επιδείξουν την θέση στην οποία ανήλθαν στην ρωμαϊκή κοινωνία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «House of Paquius Proculus». AD79. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2015. 
  2. «Casa di Paquio Proculo». Pompei Sepolta. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαρτίου 2001. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2015. 
  3. «Paquius Proculus an wife». Museo Archeologico Nazionale di Napoli. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2015.