Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πορτοκαλάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πορτοκαλάδα

Η πορτοκαλάδα είναι ένα δροσιστικό ποτό, αναψυκτικό, από χυμό πορτοκαλιού. Μπορεί να παρασκευαστεί εύκολα και στο σπίτι, πίνεται πολύ το καλοκαίρι παγωμένο λόγω της δροσερής του γεύσης, σερβίρεται σαν χυμός ακόμα σε κοκτέιλ ποτών, όπως ούζο-πορτοκάλι. Το χρώμα της είναι συνήθως αποχρώσεις του κίτρινου ή πορτοκαλί, άλλα βγαίνει και σε αποχρώσεις του κόκκινου (το γνωστό ως σανγκουίνι) ή ακόμα και του ροζ[1].

Η σπιτική πορτοκαλάδα μπορεί να είναι χυμός που προήλθε από το στύψιμο των πορτοκαλιών που πίνεται όπως είναι ή με την προσθήκη λίγης ζάχαρης. Μπορεί επίσης να παρασκευαστεί σπιτική πορτοκαλάδα εφάμιλλη της εμπορικής με βράσιμο της φλούδας και ζάχαρης και με την προσθήκη του χυμού δημιουργείται συμπυκνωμένη πορτοκαλάδα[2].

Η πορτοκαλάδα χρησιμοποιείται και σαν κύριο συστατικό σε γλυκό όπως το Πορτοκαλόγλυκο [3], ή σε γλυκό ψυγείου[4].

Η εμπορική πορτοκαλάδα παρασκευάζεται και πωλείται από πολλές εταιρείες ως αναψυκτικό σε χάρτινη, πλαστική ή συσκευασία αλουμινίου. Πωλείται σαν χυμός πορτοκαλιού, σαν πορτοκαλάδα με ανθρακικό ή χωρίς ανθρακικό. Συστατικά της είναι ο χυμός πορτοκαλιού, νερό, ανθρακικό, γλυκαντικές ύλες, αρωματικές ύλες και συντηρητικά[5].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. fewminutewonders [1], στα αγγλικά
  2. Οι συνταγές της παρέας Πορτοκαλάδα συμπυκνωμένη Αρχειοθετήθηκε 2011-11-19 στο Wayback Machine.
  3. Οι συνταγές της παρέας Πορτοκαλόγλυκο Αρχειοθετήθηκε 2011-12-28 στο Wayback Machine.
  4. Οι συνταγές της παρέας γλυκό ψυγείου με πορτοκαλάδα Αρχειοθετήθηκε 2011-12-20 στο Wayback Machine.
  5. Λουξ Αεριούχος πορτοκαλάδα Αρχειοθετήθηκε 2012-01-24 στο Wayback Machine.