Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πορτογαλοφωνία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Πορτογαλόφωνοι (Lusophones) (πορτογαλικά: lusófonos), είναι άνθρωποι οι οποίοι ομιλούν την Πορτογαλική γλώσσα, είτε ως μητρική είτε κατόπιν εκμάθησης. Ομοίως, η Πορτογαλόσφαιρα (Lusosphere) ή Πορτογαλοφωνία (Lusophony) (πορτογαλικά: Lusofonia) είναι μια κοινότητα ανθρώπων οι οποίοι είναι πολιτισμικά και γλωσσικά συνδεδεμένοι με την Πορτογαλία, είτε ιστορικά είτε από επιλογή. Η ιδέα της Πορτογαλοφωνίας (Lusosphere) είναι απαλλαγμένη από εθνοτικές συνδηλώσεις, σε αυτήν ο ομιλητής της Πορτογαλικής μπορεί να μην έχει πορτογαλική καταγωγή. Ο πορτογαλόφωνος κόσμος είναι κυρίως το κληροδότημα της Πορτογαλικής Αυτοκρατορίας, αν και οι κοινότητες της πορτογαλικής και βραζιλιάνικης διασποράς έχουν επίσης διαδραματίσει ρόλο στην εξάπλωση της πορτογαλικής γλώσσας. Ακόμη και μετά την κατάρρευση της αυτοκρατορίας, οι αντίστοιχες χώρες εξακολουθούν να εμφανίζουν και τις δύο πολιτιστικές και πολιτικές συγγένειες, που εκφράζονται με την ύπαρξη της Κοινότητας των Πορτογαλόφωνων Χωρών (Community of Portuguese Language Countries (CPLP)), που δημιουργήθηκε το 1996.

Ο όρος Lusophone έχει σχηματιστεί ως νεοκλασικό σύνθετο[Σημ. 1]. Το α' συνθετικό Luso- προέρχεται από τον λατινικό όρο για μια περιοχή η οποία περίπου αντιστοιχεί στη σύγχρονη Πορτογαλία και ονομάζεται Λουζιτανία.[1] Το λεξικό επίθημα «-phone» προέρχεται από την Αρχαία Ελληνική λέξη φωνή. Παρόμοια σχηματισμένοι είναι οι αντίστοιχοι όροι Αγγλόφωνος για τους ομιλούντες τα Αγγλικά, Γαλλόφωνος για τους ομιλούντες τα Γαλλικά και Ρωσόφωνος για τους ομιλούντες τα Ρωσικά κτλ. Ο όρος χρησιμοποιείται ορισμένες φορές και για την κοινότητα των πορτογαλόφωνων χωρών, παρόμοια με τη Γαλλοφωνία (Francophonie).

Πορτογαλόφωνα έθνη

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Χάρτης του κόσμου όπου ομιλείται η Πορτογαλική γλώσσα.
Χώρα Πληθυσμός (2022)[2]
Βραζιλία 215.313.000
Ανγκόλα 35.589.000
Μοζαμβίκη 32.970.000
Πορτογαλία 10.271.000
Γουινέα-Μπισάου 2.106.000
Ισημερινή Γουινέα 1.675.000
Ανατολικό Τιμόρ 1.341.000
Μακάου 695.000
Πράσινο Ακρωτήριο 593.000
Σάο Τομέ και Πρίνσιπε 227.000
Σύνολο: 300.780.000

Σημ.:

  1. Ορισμένοι γλωσσολόγοι υποστηρίζουν ότι η γλώσσα τής ισπανικής Γαλικίας, η οποία ομιλείται στη Γαλικία, είναι διάλεκτος της Πορτογαλικής· αυτό θα έκανε τη βορειοδυτική Ισπανία μέρος του πορτογαλόφωνου κόσμου.
  2. Το Μακάου δεν είναι κυρίαρχο έθνος. Είναι μια από τις δύο Ειδικές Διοικητικές Περιοχές της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (η άλλη είναι το Αγγλόφωνο Χονγκ Κονγκ, πρώην Βρετανική αποικία).
  3. Η Ισημερινή Γουινέα το 2007 υιοθέτησε την Πορτογαλική ως μία από τις επίσημες γλώσσες της, έχοντας γίνει το 2014 δεκτή στην CPLP. Η χρήση της Πορτογαλικής στη χώρα αυτή είναι περιορισμένη. Ωστόσο, τα Πορτογαλικά κρεολικά χρησιμοποιούνται κυρίως στις νήσους Ανομπόν και Μπιόκο.
  1. Τα κλασικά και νεοκλασικά σύνθετα (classical and neoclassical compounds), είναι σύνθετες λέξεις που αποτελούνται από τον συνδυασμό των τύπων που λειτουργούν ως επίθετα ή συνθετικά μέρη και προέρχονται από τις κλασικές Λατινικές ή αρχαίες Ελληνικές ρίζες. Πολλά τέτοια σύνθετα αποτελούν σημαντικό συστατικό του τεχνικού και επιστημονικού λεξικού των Αγγλικών και άλλων γλωσσών, συμπεριλαμβανομένων και των διεθνών επιστημονικών λεξιλογίων.
Παραπομπές σημειώσεων
  1. «lusophone, adj». OED Online. Oxford University Press. Σεπτεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2014. 
  2. Αναλυτική έκθεση του ΟΗΕ για την αναθεώρηση των στοιχείων για τον παγκόσμιο πληθυσμό 2022


Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Lusophone (έκδοση 749290338) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).