Πορτογαλοφωνία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Οι Πορτογαλόφωνοι (Lusophones) (Πορτογαλικά: lusófonos), είναι άνθρωποι οι οποίοι ομιλούν την Πορτογαλική γλώσσα, είτε ως μητρική είτε κατόπιν εκμαθησης. Ομοίως, η Πορτογαλόσφαιρα (Lusosphere) ή Πορτογαλοφωνία (Lusophony) (Πορτογαλικά: Lusofonia) είναι μια κοινότητα ανθρώπων οι οποίοι είναι πολιτισμικά και γλωσσικά συνδεδεμένοι με την Πορτογαλία, είτε ιστορικά είτε από επιλογή. Η ιδέα τής Πορτογαλοφωνίας (Lusosphere) είναι απαλλαγμένη από εθνοτικές συνδηλώσεις, σε αυτήν ο ομιλητής τής Πορτογαλικής μπορεί να μην έχει πορτογαλική καταγωγή. Ο πορτογαλόφωνος κόσμος είναι κυρίως το κληροδότημα της Πορτογαλικής Αυτοκρατορίας, αν και οι κοινότητες της πορτογαλικής και βραζιλιάνικης διασποράς έχουν επίσης διαδραματίσει ρόλο στην εξάπλωση της πορτογαλικής γλώσσας. Ακόμη και μετά την κατάρρευση της αυτοκρατορίας, οι αντίστοιχες χώρες εξακολουθούν να εμφανίζουν και τις δύο πολιτιστικές και πολιτικές συγγένειες, που εκφράζονται με την ύπαρξη της Κοινότητας των Πορτογαλόφωνων Χωρών (Community of Portuguese Language Countries (CPLP)), που δημιουργήθηκε το 1996.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όρος Lusophone έχει σχηματιστεί ως νεοκλασικό σύνθετο[Σημ. 1]. Το α' συνθετικό Luso- προέρχεται από τον λατινικό όρο για μια περιοχή η οποία περίπου αντιστοιχεί στη σύγχρονη Πορτογαλία και ονομάζεται Λουζιτανία.[1] Το λεξικό επίθημα «-phone» προέρχεται από την Αρχαία Ελληνική λέξη φωνή. Παρόμοια σχηματισμένοι είναι οι αντίστοιχοι όροι Αγγλόφωνος για τους ομιλούντες τα Αγγλικά, Γαλλόφωνος για τους ομιλούντες τα Γαλλικά και Ρωσόφωνος για τους ομιλούντες τα Ρωσικά κτλ. Ο όρος χρησιμοποιείται ορισμένες φορές και για την κοινότητα των πορτογαλόφωνων χωρών, παρόμοια με τη Γαλλοφωνία (Francophonie).

Πορτογαλόφωνα έθνη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης του κόσμου όπου ομιλείται η Πορτογαλική γλώσσα.
Χώρα Πληθυσμός (2014 εκτιμ.)[2]
Flag of Brazil.svg Βραζιλία 202.656.788
Flag of Mozambique.svg Μοζαμβίκη 24.692.144
Flag of Angola.svg Ανγκόλα[3] 24.300.000
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 10.813.834
Flag of Guinea-Bissau.svg Γουινέα-Μπισάου 1.693.398
Flag of East Timor.svg Ανατολικό Τιμόρ 1.201.542
Flag of Equatorial Guinea.svg Ισημερινή Γουινέα 722.254
Flag of Macau.svg Μακάου 587.914
Flag of Cape Verde.svg Πράσινο Ακρωτήριο 538.535
Flag of Sao Tome and Principe.svg Σάο Τομέ και Πρίνσιπε 190.428
Σύνολο: 266.674.583

Σημ.:

  1. Ορισμένοι γλωσσολόγοι υποστηρίζουν ότι η γλώσσα τής ισπανικής Γαλικίας, η οποία ομιλείται στη Γαλικία, είναι διάλεκτος της Πορτογαλικής· αυτό θα έκανε τη βορειοδυτική Ισπανία μέρος τού πορτογαλόφωνου κόσμου.
  2. Το Μακάου δεν είναι κυρίαρχο έθνος. Είναι μια από τις δύο Ειδικές Διοικητικές Περιοχές της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (η άλλη είναι το Αγγλόφωνο Χονγκ Κονγκ, πρώην Βρετανική αποικία).
  3. Η Ισημερινή Γουινέα το 2007 υιοθέτησε την Πορτογαλική ως μία από τις επίσημες γλώσσες της, έχοντας γίνει το 2014 δεκτή στην CPLP. Η χρήση της Πορτογαλικής στη χώρα αυτή είναι περιορισμένη. Ωστόσο, τα Πορτογαλικά κρεολικά χρησιμοποιούνται κυρίως στις νήσους Ανομπόν και Μπιόκο.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Τα κλασικά και νεοκλασικά σύνθετα (classical and neoclassical compounds), είναι σύνθετες λέξεις που αποτελούνται από τον συνδυασμό των τύπων που λειτουργούν ως επίθετα ή συνθετικά μέρη και προέρχονται από τις κλασικές Λατινικές ή αρχαίες Ελληνικές ρίζες. Πολλά τέτοια σύνθετα αποτελούν σημαντικό συστατικό τού τεχνικού και επιστημονικού λεξικού των Αγγλικών και άλλων γλωσσών, συμπεριλαμβανομένων και των διεθνών επιστημονικών λεξιλογίων.
Παραπομπές σημειώσεων

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «lusophone, adj». OED Online. Oxford University Press. Σεπτεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2014. 
  2. «The World Factbook – Field Listing – Population - CIA». Central Intelligence Agency. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2013. 
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2016. 


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Lusophone (έκδοση 749290338) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).