Πονς Ωγκυστέν Αλέτζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πονς Ωγκυστέν Αλέτζ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1703[1][2][3]
Μονπελιέ[4]
Θάνατος7  Μαρτίου 1785[1]
Παρίσι[5]
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά[6][7]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταγεωπόνος
compiler
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Πονς Ωγκυστέν Αλέτζ (γαλλ. Pons Augustin Alletz, 17037 Μαρτίου 1785) ήταν Γάλλος γεωπόνος, δικηγόρος και συγγραφέας.

Ο Αλέτζ γεννήθηκε στο Μονπελιέ και πέρασε μερικά χρόνια ζώντας σε ένα Ρωμαιοκαθολικό κοινόβιο που ανήκε στην οργάνωση του Παρεκκλησίου του Αγίου Φιλίππου του Νερί, αλλά αργότερα εργάσθηκε ως δικηγόρος στο Μονπελιέ. Ωστόσο σύντομα εγκατέλειψε και τη δικηγορία και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι προκειμένου να αφοσιωθεί αποκλειστικά στη συγγραφή.[8] Τα πολυάριθμα βιβλία του είναι σχεδόν όλα χρήσιμα έργα αναφοράς.

Το γνωστότερο έργο του Αλέτζ, το L'Agronome, ou Dictionnaire portatif du cultivateur (= «Ο γεωπόνος ή φορητό λεξικό του αγρότη»), πρωτοεκδόθηκε το 1760 σε δύο τόμους και επανεκδόθηκε πολλές φορές μέχρι τον 19ο αιώνα. Θεωρήθηκε ως ένα από τα καλύτερα εγχειρίδια της αγροτικής ζωής της εποχής του. Εκτός από συμβουλές για την καλλιέργεια κηπευτικών, τη ζωοκομία, την κτηνιατρική, αλλά και το κυνήγι, το έργο αυτό περιέχει πολλές πρακτικές συμβουλές που θα ικανοποιούσαν και έναν πιο «προχωρημένο» αναγνώστη: το κεφάλαιο που αφιερώνει ο Αλέτζ στο κρασί και την οινοποιία είναι σημαντικό, και καλύπτει θέματα όπως η ανάμιξη κρασιών, ανέκδοτα για το κρασί, αναφέρει συγγραφείς που έγραψαν για το κρασί, τα είδη του κρασιού, ακόμα και συνταγές για την παραγωγή ξιδιού.

Ο Πονς Ωγκυστέν Αλέτζ πέθανε στο Παρίσι σε ηλικία 82 ετών και ήταν παππούς του επίσης συγγραφέα και διπλωμάτη Πιερ-Εντουάρ Αλέτζ.

Μερικά έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Historia Aegypti naturalis (στα Λατινικά). 1. Leiden: Gerrit Potvliet. 1735. 
  • Dictionnaire théologique (= «Λεξικό Θεολογίας»), 1756
  • Abrégé de l'histoire grecque (= «Σύνοψις της ελληνικής ιστορίας»), 1763, β΄ έκδοση 1774. Το έργο αυτό είχε μεταφρασθεί σε τουλάχιστον τρεις γλώσσες έως το 1776: την αγγλική, την πολωνική και τη γερμανική.
  • Tableau de l'histoire de France depuis le commencement de la Monarchie jusqu'à la fin du Règne de Louis XIV, inclusivement, 2 τόμοι, 1769


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το λήμμα «Αλλέτζ Πονς Αυγουστίνος» στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 4, σελ. 395