Πολιτισμός του Κοσσυφοπεδίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Πολιτισμός του Κοσσυφοπεδίου αναφέρεται στον πολιτισμό του Κοσσυφοπεδίου και κυρίως των Αλβανών και Σέρβων. Περιλαμβάνει την αρχαία κληρονομιά, την αρχιτεκτονική, τη λογοτεχνία, τις εικαστικές τέχνες, τη μουσική, τον κινηματογράφο, τον αθλητισμό και την κουζίνα του Κοσσυφοπεδίου. Λόγω της ιστορίας και γεωγραφίας της περιοχής, αντιπροσωπεύει ένα μείγμα από διαφορετικές πολιτιστικές σφαίρες, κυρίως του δυτικού και ανατολικού πολιτισμού.

Η κοινωνία του Κοσσυφοπεδίου έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές κατά τους τελευταίους αιώνες, με μία από τις πιο αξιοσημείωτες αλλαγές να είναι η αύξηση του επιπέδου της κοσμικότητας.[1] Η εθνική ταυτότητα περιστρέφεται περισσότερο γύρω από τη γλώσσα και τον πολιτισμό παρά τη θρησκεία[2].

Η χώρα κατέχει ένα από τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς θησαυρούς της περιοχής. Ωστόσο, τουλάχιστον 571 καταγεγραμμένα αντικείμενα "δανείστηκαν" στη Σερβία το 1998 και άλλα 677 αρχαιολογικά ευρήματα δανείστηκαν το 1999, σε μια εποχή κατά την οποία η αυτονομία του Κοσσυφοπεδίου ήταν ντε φάκτο ανύπαρκτη. Τα αντικείμενα δεν επιστράφηκαν ποτέ μετά την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου το 2008.[3]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Freedom of Thought 2014 report (map)». Freedom of Thought. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2018. 
  2. Judah, Tim. "Albanians." Kosovo: What Everyone Needs to Know. Oxford: Oxford UP, 2008.
  3. http://www.balkaninsight.com/en/blog/serbia-must-return-kosovo-s-cultural-treasures-12-19-2017