Πολιτική της Μπελίζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Πολίτευμα της Μπελίζ είναι η Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία στα πλαίσια της Κοινοπολιτείας. Αρχηγός του Κράτους είναι η Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου και εκπροσωπείται από τον Γενικό Κυβερνήτη, από το 1993 τον Κόλβιλ Γιανγκ. Αρχηγός της κυβέρνησης είναι ο Πρωθυπουργός. Από τις 8 Φεβρουαρίου του 2008 Πρωθυπουργός είναι ο Ντιν Μπάροου. Το πολιτικό σύστημα κυριαρχείται από δύο κόμματα, το Ενωμένο Κόμμα του Λαού και το Ενωμένο Δημοκρατικό Κόμμα.

Συνταγματικά κατοχυρώνεται η ελευθερία του λόγου, του Τύπου,καθώς επίσης και της πίστης. Η δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητη τόσο από την εκτελεστική όσο και από τη νομοθετική εξουσία. Η δικαιοσύνη βασίζεται στο αγγλικό δικαστικό σύστημα.

Εκλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουλευτικές εκλογές 2015[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πιο πρόσφατες γενικές εκλογές έγιναν στις 4 Νοεμβρίου 2015.

Προηγούμενες εκλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 7 Μαρτίου 2012, εξελέγησαν 31 βουλευτές. Ο πρωθυπουργός Ντιν Μπάροου και το Ενωμένο Δημοκρατικό Κόμμα (UDP) επανεξελέγησαν,ωστόσο έχασαν 8 έδρες από το αντιπολιτευόμενο Ενωμένο Κόμμα του Λαού (PUP[1][2]. Στις βουλευτικές εκλογές στις 7 Φεβρουαρίου του 2008 το κόμμα που κυβερνούσε επί δέκα χρόνια του Σαΐντ Μούσα ηττήθηκε και νικητής αναδείχθηκε το Ενωμένο Δημοκρατικό Κόμμα του Ντιν Μπάροου, με 25 επί συνόλου 31 εδρών στο Κοινοβούλιο[3].


Δημοψήφισμα 2008[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο πρώτο δημοψήφισμα στην ιστορία της χώρας, οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την πρόταση να εκλέγεται η Γερουσία. Το δημοψήφισμα διεξήχθη ταυτόχρονα με τις γενικές εκλογές, στις 7 Φεβρουαρίου. Η ετυμηγορία των ψηφοφόρων ήταν υπέρ της πρότασης με 61,54% έναντι 36,6%.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]