Πολιτικά τραγούδια (δίσκος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα Πολιτικά Τραγούδια αποτελούν ουσιαστικά την πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά του Θάνου Μικρούτσικου. Ο δίσκος κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Lyra το 1975.

Στο δίσκο περιέχονται μελοποιημένα ποιήματα του Τούρκου αριστερού ποιητή Ναζίμ Χικμέτ και του Γερμανού αντικομφορμιστή κομμουνιστή Βολφ Μπίρμαν. Αυτή η δουλειά δείχνει και τη βασική κατεύθυνση που ακολούθησε τα αμέσως επόμενα χρόνια ο συνθέτης, δηλαδή τη μελοποίηση ποιημάτων.

Στο δίσκο τραγουδάει σχεδόν όλα τα τραγούδια η Μαρία Δημητριάδη, σύζυγος, τότε, του Ανδρέα Μικρούτσικου αδελφού του συνθέτη. Ο συνθέτης τραγουδάει το «Μπαλάντα για τους Ασφαλίτες».

Ανάμεσα στα τραγούδια του Μπρίμαν υπάρχουν και τραγούδια που είχαν απαγορευτεί στην τότε Ανατολική Γερμανία γιατί σατίριζαν το καθεστώς.

Η μετάφραση των ποιημάτων του Μπρίμαν έγινε από τον Δημοσθένη Κούρτοβικ ενώ η μετάφραση της ποίησης του Χικμέτ έγινε από τον Γιάννη Ρίτσο και από τον Γιώργο Παπαλεονάρδο.

Στο εξώφυλλο περιέχονται στοιχεία από τις βιογραφίες των ποιητών, σημειώσεις του συνθέτη και μερικές διευκρινήσεις για τους στίχους.

Τίτλοι τραγουδιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την ποίηση του Βολφ Μπρίμαν:

  1. Έτσι πρέπει να γίνει - έτσι θα γίνει
  2. Κομαντάντε Τσε Γκεβάρα
  3. Μπαλάντα για τους ασφαλίτες
  4. Η μπαλάντα του οπερατέρ
  5. Ο σύντροφος Χουλιάν Γκριμάου
  6. Αυτούς τους έχω βαρεθεί

Από την ποίηση του Ναζίμ Χικμέτ:

  1. Μικρόκοσμος
  2. Αν η μισή μου καρδιά
  3. Το έπος του Σεΐχη Μπεντρεντίν Ι
  4. Το έπος του Σεΐχη Μπεντρεντίν ΙΙ
  5. Χιονίζει μέσ' στη νύχτα
  6. Η πιο όμορφη θάλασσα
  7. Αυτό είναι