Πολιορκία της Θεοδοσίας (π. 360 π.Χ.)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Γ΄ πολιορκία της Θεοδοσίας περί το 360 π.Χ. ήταν η τρίτη και τελευταία πολιορκία από το βασίλειο του Βοσπόρου υπό τον Λεύκωνα Α΄ κατά της πόλης Θεοδοσίας, μίας πιθανής αποικίας της Ηράκλειας Ποντικής, που είχε βοηθήσει την πόλη σε δύο προηγούμενες πολιορκίες.

Προανάκρουσμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πρώτη πολιορκία ο Σάτυρος Α΄, πατέρας του Λεύκωνα, πολιόρκησε την πόλη, αλλά έχασε τη ζωή του εκεί σε ηλικία 81 ετών. Ο Λεύκων Α΄ πολιόρκησε ο ίδιος την πόλη, αλλά αφού εξαπατήθηκε από τον Τύννιχο, υποχώρησε πίσω στο Παντικάπαιον. Μετά την ήττα του, ο Λεύκων Α΄ έπρεπε να εδραιώσει τη θέση του στον θρόνο, αφού αντιλήφθηκε ότι κάποιοι φίλοι και υπήκοοί του συνωμοτούσαν εναντίον του λόγω της αποτυχίας του στη Θεοδοσία. Επιστράτευσε τη βοήθεια των εμπόρων και κατέστειλε τη συνωμοσία. [1]

Η πολιορκία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λεύκων Α΄, βλέποντας ότι οι Ηρακλειώτες είχαν φύγει στην αποικία τους, πιθανώς λόγω προβλημάτων με τον Κλέαρχο της Ηράκλειας που είχε γίνει τύραννος της Ηράκλειας πρόσφατα, επιτέθηκε κρυφά στην πόλη της Θεοδοσίας, προτού οι Ηρακλειώτες προετοιμάσουν μία εκστρατεία για να βοηθήσουν την πόλη. Ο Λεύκων Α΄ επέτυχε τελικά να καταλάβει τη Θεοδοσία, της οποίας η πολιορκία είχε στοιχίσει τη ζωή στον πατέρα του το 389 π.Χ. [2] Ωστόσο, αφού νίκησε τη Θεοδοσία, ο Λεύκων Α΄ δέχτηκε εισβολή από τους Ηρακλειώτες στη δική του επικράτεια, αλλά ήταν ικανός να τους αποκρούσει με τη χρήση των Σκυθών, για να διατηρήσει τα ελληνικά του στρατεύματα πειθαρχημένα και σταθερά.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πολύαινος. Στρατηγήματα 6.9.1. 
  2. Πολύαινος. Στρατηγήματα 6.9.1.