Πολεμολογία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Πολεμολογία (στα αγγλικά War Studies ή πιο σπάνια Polemology) ονομάζεται το διεπιστημονικό πεδίο μελέτης του φαινομένου του πολέμου. Οι πολεμολόγοι μελετούν και αναλύουν τις στρατιωτικές, διπλωματικές, φιλοσοφικές, οικονομικές, ψυχολογικές και επικοινωνιακές (προπαγάνδα) διαστάσεις του πολέμου. Στο πλαίσιο των σύγχρονων πολεμικών συγκρούσεων, διαμορφώνουν την αμυντική πολιτική και την υψηλή στρατηγική κυβερνήσεων, ενώ ιστορικά ξεχωριστή προσοχή δίνεται στην αλληλεπίδραση διεθνούς πολιτικής, γεωστρατηγικής, διπλωματίας και στρατιωτικής ισχύος.

Η πολεμολογία χρησιμοποιεί πολλές επιστήμες στην ανάλυσή της, όπως η πολιτική επιστήμη, η οικονομική επιστήμη, οι διεθνείς σχέσεις, η ψυχολογία, η στρατιωτική ιστορία κ.α.

Παλαιότερα οι πολεμολόγοι ήταν κλειστή κοινότητα σε πολλές χώρες, κυρίως συνδεδεμένοι με κρατικές δεξαμενές σκέψεις (think tanks) που διαμόρφωναν πολιτική εθνικής ασφάλειας, αλλά σε πολλές χώρες σήμερα υπάρχουν αρκετά πανεπιστήμια που προσφέρουν προγράμματα σπουδών στην Πολεμολογία, κυρίως σε μεταπτυχιακό επίπεδο.