Πολεμικό Μουσείο (Ναύπλιο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πολεμικό μουσείο Ναυπλίου
Χάρτης
Είδοςστρατιωτικό μουσείο
ΔιεύθυνσηΛεωφ. Βασιλίσσης Αμαλίας 22, Ναύπλιο 211 00
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°33′58″N 22°47′56″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Ναυπλιέων
ΤοποθεσίαΝαύπλιο
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής1988[1]
Όροφοι2
ΔημιουργόςΙωάννης Α. Καποδίστριας

Το Πολεμικό Μουσείο (Ναύπλιο) στεγάζεται στο διώροφο νεοκλασικό κτίριο, στο οποίο λειτούργησε, η πρώτη Σχολή Ευελπίδων της Ελλάδας ή αλλιώς το Κεντρικόν Πολεμικόν Σχολείον από τον πρώτον Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια για να στελεχώσει τον Στρατό και το Πολεμικό Ναυτικό από το 1828 έως το 1834. Αναπαλαιώθηκε τον Νοέμβριο του 1988. [2]

Σκοπός- Αποστολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κυριότερος στόχος δημιουργίας της σχολής το 1828 ήταν να επανδρωθεί ο στρατός με άνδρες που είχαν ικανές γνώσεις. Σκοπός του μουσείου σήμερα είναι να παρουσιάσει τις σημαντικότερες πληροφορίες της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην συνεισφορά των κατοίκων της Αργολίδας στους αγώνες της ελληνικής εθνότητας, από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 έως την κατοχή το 1944. Ταυτόχρονα παρουσιάζεται και η ιστορία της Σχολής Ευελπίδων που λειτούργησε στο κτίριο αυτό.

Εκθέματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πολεμικό Μουσείο στεγάζεται σε δύο ορόφους. Στον πρώτο όροφο εκτίθενται, μεταξύ άλλων, σπάνια αντικείμενα από την ιστορική πορεία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων. Υπάρχουν εκθέματα όπως όπλα, ενδυμασίες και πίνακες ζωγραφικής από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι την συμβολή της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στον δεύτερο όροφο του μουσείου φιλοξενούνται φωτογραφίες, όπλα, χάρτες και άλλα αντικείμενα από την Μικρασιατική Εκστατεία το 1919-1922 , τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940-1941, τη Γερμανική Εισβολή το 1941, την Κατοχή και την Απελευθέρωση του ελληνικού έθνους το 1944.

Παραρτήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κυριότερο Πολεμικό Μουσείο βρίσκεται στην Αθήνα το οποίο έχει δημιουργήσει παραρτήματα στην Θεσσαλονίκη, στο Ναύπλιο, στην Τρίπολη και στα Χανιά. Ωραίο θα ήταν να δημιουργηθεί και παράρτημα Ναυτικού Μουσείου σε ενα κτήριο που θα αναδεικνύει το Ναυτικό Μουσείο στο Ναύπλιο.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.mythicalpeloponnese.gr/tourist-guide/el/polemiko-moyseio-nayplioy.
  2. «Πολεμικό Μουσείο». www.nafplio.gr. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2021.