Πλατεόσαυρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αναπαράσταση του πλατεόσαυρου του Ένγκελχαρτ

Ο πλατεόσαυρος είναι γένος πλατεοσαυριδού δεινόσαυρου που έζησε κατά τα τέλη της Τριαδικής περιόδου, περίπου 214 με 204 εκατομμύρια χρόνια πριν, στη σημερινή Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, τη Γροιλανδία, τη Βόρεια Αμερική. Ο πλατεόσαυρος είναι βασικός πρώιμος σαυροποδόμορφος δεινόσαυρος που ονομάζεται προσαυρόποδο. Το 2011, αναγνωρίζονταν δύο είδη: το είδος P. engelhardti και ο ελαφρώς νωρίτερος P. gracilis από το χαμηλότερο. Ωστόσο, άλλοι έχουν προστεθεί στο παρελθόν, και δεν υπάρχει ευρεία συναίνεση σχετικά με την ταξινόμηση ειδών των πλατεοσαυρειδών δεινοσαύρων. Ομοίως, υπάρχει μια πληθώρα συνωνύμων στο επίπεδο γενών.

Το γένος ανακαλύφθηκε το 1834 από τον Γιόχαν Φρίντριχ Ένγκελχαρτ και περιγράφηκε τρία χρόνια αργότερα από τον Χέρμαν φον Μέγιερ. Ο πλατεόσαυρος είναι το πέμπτο όνομα γένους δεινοσαύρων που εξακολουθεί να θεωρείται έγκυρο. Έχουν βρεθεί πάνω από 100 σκελετοί, ενώ κάποιοι είναι ολοκληρωμένοι. Η αφθονία των απολιθωμάτων στη Σουηβία, της Γερμανίας οδήγησε στο παρατσούκλι Schwäbischer Lindwurm.

Η ουρά του πλατεόσαυρου ήταν συνήθως δεινοσαυρική, μυώδης και με υψηλή κινητικότητα.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το Μάλισον, H. (2010). "Η ψηφιακή Plateosaurus ΙΙ: αξιολόγηση του εύρους κίνησης των άκρων και της σπονδυλικής στήλης και των προηγούμενων αναπαραστάσεις χρησιμοποιώντας μια ψηφιακή σκελετικών τοποθετεί". Acta Palaeontologica Polonica. 55 (3): 433-458. doi:10.4202/app.2009.0075.