Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πλάγια ντελ Κάρμεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πλάγια ντελ Κάρμεν

Έμβλημα
ΧώραΜεξικό
Διοικητική υπαγωγήSolidaridad[1]
Υψόμετρο8 μέτρα (2020)[2]
Πληθυσμός304.942 (2020)[3]
Ταχυδρομικός κώδικας77710–77728[4]
Γεωγραφικές συντεταγμένες20°37′41″N 87°4′32″W
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Η Πλάγια ντελ Κάρμεν (ισπανικά: Playa del Carmen) γνωστή ως 'Πλάγια', είναι μια πόλη θέρετρο που βρίσκεται κατά μήκος της Καραϊβικής Θάλασσας στην πολιτεία Κιντάνα Ρόο.

Από το 2020, ο πληθυσμός της πόλης ήταν λίγο πάνω από 300.000 άνθρωποι κατά το 2020, ένα μικρό αλλά ευημερούμενο μέρος των οποίων είναι ξένοι μετανάστες.[5]

Είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός στην περιοχή της Ριβιέρα Μαϊα του Μεξικού. Το τρέχον ρυθμό ανάπτυξης της είναι το 7,5% ετησίως. Σύμφωνα με τα παγκόσμια ρεκόρ του Γκίννες, είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες κοινότητες της Λατινικής Αμερικής.

Το 2016, η πόλη ήταν ο δέκατος πιο δημοφιλής διεθνής προορισμός ταξιδιού για ταξιδιώτες των ΗΠΑ, και πάνω από ένα εκατομμύριο τουρίστες πέρασαν από την πόλη ένα χρόνο αργότερα.[6][7] Το κύριο αεροδρόμιο της Πλάγια είναι το Διεθνές Αεροδρόμιο του Κανκούν, το οποίο βρίσκεται περίπου 70 χλμ. μακριά.

Η περιοχή είναι γνωστή για τις άσπρες παραλίες, τα μπλε τουρκουάζ νερά, τα κοραλλιακά ύφαλα, τα γύρω τροπικά δάση και τα μπαλνεάρια (θέρετρα λουτρών). Η κεντρική περιοχή της πόλης περιστρέφεται γύρω από την Κίντα Αβενίδα (μετ. 5η λεωφόρο), ένα πολυσύχναστο πεζοδρομικό δρόμο με πολλά καταστήματα, κλαμπ και εστιατόρια.

Ο καιρός είναι ζεστός όλο το χρόνο, με τα καλοκαιρινές και τα χειμερινές διακοπές να είναι η κορυφαία περίοδος του τουρισμού.[8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]