Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πιπεραζίνη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πιπεραζίν
Πιπεραζίνη

Η πιπεραζίνη είναι λευκή, κρυσταλλική οργανική ένωση που αποτελείται από εξαμελή δακτύλιο άνθρακα, που περιέχει δυο άτομα αζώτου σε απέναντι (-π-) θέσεις. Στη φύση απαντά στη μορφή μικρών υγροσκοπικών κρυστάλλων με αλατούχα γεύση.

Γενικότερα, οι πιπεραζίνες είναι μια ευρεία ομάδα χημικών ενώσεων, αρκετές από τις οποίες έχουν χρήσιμες φαρμακολογικές ιδιότητες. Κοινό χαρακτηριστικό τους, από χημική άποψη, το ότι περιέχουν τη λειτουργική ομάδα της πιπεραζίνης και είναι ισχυρές βάσεις. Διαλύονται στο νερό αλλά όχι στον διαιθυλαιθέρα. Επίσης, απορροφούν εύκολα υγρασία και διοξείδιο του άνθρακα από τον ατμοσφαιρικό αέρα.

Οι πιπεραζίνες (τα προϊόντα της πιπεραζίνης) χρησιμοποιούνται ως αντιρευματικό φάρμακο. Επίσης, καταπολεμούν τους έλμινθες (εντερικούς σκώληκες). Σε υγρή μορφή χρησιμοποιούνται σε καθαριστικές μηχανές.

Τα τελευταία χρόνια (μετά το 2007) γίνονται έρευνες, με βάση τις πιπεραζίνες, που στοχεύουν σε μια νέα κατηγορία συνθετικών χαπιών για τη διασκέδαση και την ευφορία, σε αντικατάσταση της μεγάλης κατηγορίας των αμφεταμινών του τύπου «ecstasy».

  • Π.Δ. 339/2001 - Τροποποίηση του π.δ 307/86 «προστασία της υγείας των εργαζομένων που εκτίθενται σε ορισμένους χημικούς παράγοντες κατά τη διάρκεια της εργασίας τους». (Πιπεραζίνη : (άρθ. 2§3)
  • http://www.drugs.com/cons/piperazine.html
  • Φαρμακολογία, R.A.Harvey-P.C.Champe, Εκδ.Παρισιάνου
  • Ιατρική Μικροβιολογία, Αντωνιάδης-Αντωνιάδης-Λεγάκης-Τσελέντης, Εκδ.Πασχαλίδη