Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυτοκράτορας Πινγκ των Χαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Πινγκ των Χαν)
Πινγκ
Αυτοκράτορας της δυναστείας των δυτικών Χαν
Περίοδος1 π.Χ. - 5 μ.Χ.
ΠροκάτοχοςΑυτοκράτορας Άι
ΔιάδοχοςΑυτοκράτορας Ρούζι Γινγκ
Γέννηση9 π.Χ.
Λουνού, Χαν, Κίνα
Θάνατος3 Φεβρουαρίου 6 μ.Χ. (14 ετών)
Τσανγκάν, Χαν, Κίνα
Πλήρες όνομα
   漢平帝
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο αυτοκράτορας Πινγκ (9 π.Χ. – 3 Φεβρουαρίου 6 μ.Χ.) [1] ήταν ο ενδέκατος αυτοκράτορας της κινεζικής δυναστείας Χαν από το 1. π.Χ. έως το 6 μ.Χ. Αφού ο αυτοκράτορας Άι πέθανε άτεκνος, ο θρόνος μεταβιβάστηκε στον ξάδερφό του Αυτοκράτορα Πινγκ — τότε παιδί οκτώ ετών. Ο Wang Mang διορίστηκε αντιβασιλέας από τη Μεγάλη Αυτοκράτειρα Dowager Wang. Δυσαρεστημένος από τη δικτατορική αντιβασιλεία του πατέρα του, το 3 μ.Χ  ο γιος του Wang, ο Wang Yu (王宇) συνωμότησε με τους θείους του αυτοκράτορα Πινγκ από τη φυλή Wei εναντίον του Wang, αλλά μετά την ανακάλυψή τους, ο Wang όχι μόνο είχε σκοτώσει τον Wang Yu και τους Weis (εκτός από τη σύζυγο Wei), αλλά και χρησιμοποιούσε αυτή η ευκαιρία να κατηγορήσει πολλούς πραγματικούς ή δυνητικούς πολιτικούς εχθρούς ως μέρος της συνωμοσίας και να τους εκτελέσει ή να τους εξορίσει.[2] Από τότε και μετά, η δυναστεία των Χαν υπήρχε μόνο κατ' όνομα. Επιπλέον, ο Ουάνγκ Μανγκ όρισε επίσης την κόρη του ως σύζυγο της αυτοκράτειρας του αυτοκράτορα Πινγκ για να κωδικοποιήσει τη νομιμότητά του στην εξουσία. Ο αυτοκράτορας Πινγκ φέρεται να δηλητηριάστηκε από τον Γουάνγκ Μανγκ αφού βασίλευσε λιγότερο από έξι χρόνια, επειδή ο Γουάνγκ ανησυχούσε ότι θα εκδικηθεί τους θείους του και ο διάδοχός του, ο νήπιος αυτοκράτορας Ruzi, δεν θα εκλεγόταν από κανέναν άλλον από τον ίδιο τον Γουάνγκ Μανγκ.

  1. Bielenstein (1986), 228.
  2. Lee, Lily· Wiles, Sue, επιμ. (2015). Biographical Dictionary of Chinese Women. II. Routledge. σελ. 609. ISBN 978-1-317-51562-3. An emperor's [...] sister or a favorite daughter was called a grand princess (zhang gongzhu); and his aunt or grand-aunt was called a princess supreme (dazhang gongzhu). 
  • Bielenstein, Hans. (1986). "Wang Mang, the Restoration of the Han Dynasty, and Later Han," in The Cambridge History of China: Volume I: the Ch'in and Han Empires, 221 B.C. – A.D. 220. Edited by Denis Twitchett and Michael Loewe. Cambridge: Cambridge University Press. (ISBN 0-521-24327-0).