Αυτοκράτορας Πινγκ των Χαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πινγκ
Αυτοκράτορας της δυναστείας των δυτικών Χαν
Περίοδος1 π.Χ. - 5 μ.Χ.
ΠροκάτοχοςΑυτοκράτορας Άι
ΔιάδοχοςΑυτοκράτορας Ρούζι Γινγκ
Γέννηση9 π.Χ.
Λουνού, Χαν, Κίνα
Θάνατος3 Φεβρουαρίου 6 μ.Χ. (14 ετών)
Τσανγκάν, Χαν, Κίνα
Πλήρες όνομα
   漢平帝
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο αυτοκράτορας Πινγκ (9 π.Χ. – 3 Φεβρουαρίου 6 μ.Χ.) [1] ήταν ο ενδέκατος αυτοκράτορας της κινεζικής δυναστείας Χαν από το 1. π.Χ. έως το 6 μ.Χ. Αφού ο αυτοκράτορας Άι πέθανε άτεκνος, ο θρόνος μεταβιβάστηκε στον ξάδερφό του Αυτοκράτορα Πινγκ — τότε παιδί οκτώ ετών. Ο Wang Mang διορίστηκε αντιβασιλέας από τη Μεγάλη Αυτοκράτειρα Dowager Wang. Δυσαρεστημένος από τη δικτατορική αντιβασιλεία του πατέρα του, το 3 μ.Χ  ο γιος του Wang, ο Wang Yu (王宇) συνωμότησε με τους θείους του αυτοκράτορα Πινγκ από τη φυλή Wei εναντίον του Wang, αλλά μετά την ανακάλυψή τους, ο Wang όχι μόνο είχε σκοτώσει τον Wang Yu και τους Weis (εκτός από τη σύζυγο Wei), αλλά και χρησιμοποιούσε αυτή η ευκαιρία να κατηγορήσει πολλούς πραγματικούς ή δυνητικούς πολιτικούς εχθρούς ως μέρος της συνωμοσίας και να τους εκτελέσει ή να τους εξορίσει.[2] Από τότε και μετά, η δυναστεία των Χαν υπήρχε μόνο κατ' όνομα. Επιπλέον, ο Ουάνγκ Μανγκ όρισε επίσης την κόρη του ως σύζυγο της αυτοκράτειρας του αυτοκράτορα Πινγκ για να κωδικοποιήσει τη νομιμότητά του στην εξουσία. Ο αυτοκράτορας Πινγκ φέρεται να δηλητηριάστηκε από τον Γουάνγκ Μανγκ αφού βασίλευσε λιγότερο από έξι χρόνια, επειδή ο Γουάνγκ ανησυχούσε ότι θα εκδικηθεί τους θείους του και ο διάδοχός του, ο νήπιος αυτοκράτορας Ruzi, δεν θα εκλεγόταν από κανέναν άλλον από τον ίδιο τον Γουάνγκ Μανγκ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Bielenstein (1986), 228.
  2. Lee, Lily· Wiles, Sue, επιμ. (2015). Biographical Dictionary of Chinese Women. II. Routledge. σελ. 609. ISBN 978-1-317-51562-3. An emperor's [...] sister or a favorite daughter was called a grand princess (zhang gongzhu); and his aunt or grand-aunt was called a princess supreme (dazhang gongzhu). 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Bielenstein, Hans. (1986). "Wang Mang, the Restoration of the Han Dynasty, and Later Han," in The Cambridge History of China: Volume I: the Ch'in and Han Empires, 221 B.C. – A.D. 220. Edited by Denis Twitchett and Michael Loewe. Cambridge: Cambridge University Press. (ISBN 0-521-24327-0).