Πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων της Ισπανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ισπανική πινακίδα, από το 2000 έως σήμερα

Οι πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων της Ισπανίας είναι οι υποχρεωτικές και υφίστανται στην Ισπανία από το 1900[1]. Η κρατική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την εγγραφή και την αρίθμηση των οχημάτων είναι η Γενική Διεύθυνση Κυκλοφορίας (Dirección General de Tráfico).

Τρέχων σύστημα αρίθμησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2000[2] τέθηκε σε ισχύ το νέο εθνικό σύστημα αρίθμησης, εισάγοντας νέες πινακίδες κυκλοφορίας αποτελούμενες από τέσσερα ψηφία και τρία γράμματα (εξαιρούνται τα πέντε φωνήεντα A, E, I, O, και U καθώς και τα σύμφωνα Ñ και Q), χωρίς να παρεμβάλετε μεταξύ τους παύλα. Εκχωρούνται σε εθνικό επίπεδο και είναι της μορφής 0000 ΧΧΧ. Το σύστημα αυτό εξάλειψε την αναφορά στην επαρχία στην οποία έχει ταξινομηθεί το όχημα, δεδομένου ότι οι πινακίδες χορηγούνται με ενιαίο σύστημα για όλη την Ισπανία και συνεπώς είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πού έχει καταχωρηθεί το όχημα.

Οι πινακίδες είναι λευκές με μαύρους χαρακτήρες, εμπρός και πίσω, με ένα μπλε πεδίο στα αριστερά που περιέχει τα 12 αστέρια της Ε.Ε και τον αναγνωριστικό κωδικό της χώρας «E» (Ισπανία) . Αυτό το πεδίο είναι υποχρεωτικό. Το όχημα διατηρεί την πινακίδα κυκλοφορίας του μέχρι να διαλυθεί και δεν μεταβιβάζεται σε άλλο όχημα.

Προηγούμενα συστήματα αρίθμησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επαρχιακό σύστημα αρίθμησης (1900 – 1971)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το επαρχιακό σύστημα αρίθμησης εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά στις 31 Οκτωβρίου 1900. Αυτό το σύστημα περιελάμβανε στην αρχή ένα ή δύο γράμματα που αντιπροσωπεύουν μια επαρχία - Αλικάντε (A), Κόρδοβα (CO), Γρανάδα (GR), Βαγιαδολίδ (VA), Παλένθια (P), Χιρόνα (GE), Τερουέλ (TE) κλπ. - και μέχρι έξι αριθμούς μετά, ΧΧ-000000. Το σύστημα αυτό σταμάτησε όταν η καταχώρηση στη Μαδρίτη πλησίασε τον τελευταίο αριθμό M-999999 (έφτασε μέχρι την πινακίδα M-960985) στις 6 Οκτωβρίου 1971.

Αλφαριθμητικό επαρχιακό σύστημα (1971 – 2000)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 7 Οκτωβρίου 1971[3] η αρίθμηση με το επαρχιακό σύστημα επανεκκινήθηκε, προσθέτοντας ένα γράμμα στο τέλος (εξαιρουμένων των Ñ, Q και R ) και μειώνοντας τους αριθμούς σε τέσσερεις, XX-0000-A. Στη συνέχεια προστέθηκε και ένα δεύτερο γράμμα, XX-0000-AA. Πριν την εξάντληση του συστήματος με την πινακίδα κυκλοφορίας M-9999-ZZ (έφθασε μέχρι το M-6814-ZX ), άρχισε να εφαρμόζεται το τρέχων εθνικό σύστημα αρίθμησης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]