Πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων της Ανδόρρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πινακίδα αυτοκινήτου της Ανδόρρας (2011 - σήμερα)
Πινακίδα της περιόδου 1989-2011
Πινακίδα της δεκαετίας του '70
Προσωρινή πινακίδα
Πινακίδα δοκιμής (1994)
Πινακίδα ειδικού οχήματος

Οι πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων της Ανδόρρας, με απόφαση της κυβέρνησης της Ανδόρρας, χορηγούνται από την Λέσχη Αυτοκινήτου της Ανδόρρας (Automòbil Club d'Andorra)[1]. Από το 2011 οι πινακίδες αποτελούνται από ένα γράμμα και τέσσερα ψηφία, είναι της μορφής A 0000 και έχουν το εθνόσημο της Ανδόρας και τον κωδικό της χώρας "AND" στα αριστερά της αριθμοσειράς και το Principat d'Andorra (Πριγκηπάτο της Ανδόρρας) με μπλε χρώμα κάτω από την αριθμοσειρά. Οι πινακίδες έχουν ανάγλυφα μαύρα γράμματα και αριθμούς σε λευκό φόντο. Πριν το 2011 οι πινακίδες αποτελούνταν μόνο από αριθμούς ή ένα γράμμα και τέσσερα ψηφία, χωρίς τον κωδικό "AND".

Ειδικές πινακίδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΠΙΝΑΚΙΔΑ (ΜΤ) - Το MT σημαίνει Matrícula Temporal . Οι πινακίδες αποτελούνται από δύο γράμματα σε ένα κόκκινο πλαίσιο στα αριστερά, τέσσερις αριθμούς και την ημερομηνία λήξης σε άλλο κόκκινο πλαίσιο στα δεξιά.
  • ΔΟΚΙΜΗ (PROVA) - Χρησιμοποιείται ως πινακίδα αντιπροσωπείας. Οι πινακίδες αποτελούνται από το μέγιστο τρεις αριθμούς, το έτος λήξης στα αριστερά της πινακίδας και τη λέξη PROVA στο κάτω μέρος. Το χρώμα των αριθμών και των γραμμάτων είναι κόκκινο σε πράσινο φόντο.
  • ΕΙΔΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ (VEHICLES ESPECIALS) - Ειδικά οχήματα και μόνο τρεις αριθμοί. Το χρώμα των αριθμών είναι κόκκινο σε λευκό φόντο.
  • ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ - Οι διπλωματικές και προξενικές πινακίδες είναι της μορφής CD 00Α και CC000Α (όπου 0 = αριθμός, Α = γράμμα που υποδηλώνει το κράτος που αντιπροσωπεύει[2]). Οι πινακίδες αποτελούνται από τα γράμματα, το μέγιστο τρεις αριθμούς και ένα γράμμα. Το χρώμα των αριθμών και των γραμμάτων είναι λευκό σε γαλάζιο φόντο.
  • ΕΠΙΣΗΜΑ ΟΧΗΜΑΤΑ - Τα επίσημα οχήματα χρησιμοποιούν μια τρίχρωμη σημαία της Ανδόρρας χωρίς άλλα εμβλήματα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Europlates - Andorra (AND), europlates.eu