Πιερ Αντουάν Βερόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πιερ Αντουάν Βερόν
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Pierre-Antoine Véron (Γαλλικά)
Γέννηση 1736
Sainte-Croix-sur-Buchy
Θάνατος Μαΐου 1770
Τιμόρ
Υπηκοότητα Γαλλία
Βραβεύσεις Verron Range
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ιδιότητα αστρονόμος, εξερευνητής και μαθηματικός
Πριν από τις παρατηρήσεις του Βερόν το εύρος του Ειρηνικού Ωκεανού ήταν άγνωστο.

Ο Πιερ Αντουάν Βερόν (Pierre-Antoine Véron, 17361770) ήταν Γάλλος αστρονόμος και μαθηματικός. Υπήρξε μαθητής του αστρονόμου και συγγραφέα Ζερόμ Λαλάντ[1][2]. Ο Βερόν είναι περισσότερο γνωστός για την αστρονομική μέτρηση του μεγέθους του Ειρηνικού Ωκεανού. Μαζί με τον Φιλιμπέρ Κομερσόν, ο Βερόν ήταν ένας από τους επιστήμονες που συνόδευσαν τον Λουί Αντουάν ντε Μπουγκαινβίλ στο εξερευνητικό ταξίδι του[3].

Η εξερεύνηση του Ειρηνικού Ωκεανού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βερόν ήταν ο αστρονόμος πάνω στα πλοία του Μπουγκαινβίλ (La Boudeuse και L'Étoile) κατά τη διάρκεια του περίπλου της Γης το 1766–1769, αλλά είχε συμμετάσχει και σε άλλες ναυτικές αποστολές προηγουμένως. Με τη βοήθεια μιας εκλείψεως Ηλίου[4] και των νέων τεχνικών μέσων που είχε στη διάθεσή του, ο Βερόν μπόρεσε να προσδιορίσει το γεωγραφικό μήκος κοντά στο Πορ Πραλέν, στο νότιο μέρος του νησιού Νέα Ιρλανδία, στις 13 Ιουλίου 1768[5]. Σε συνδυασμό έτσι με μία προηγούμενη μέτρηση του μήκους στο Πορθμό του Μαγγελάνου[6], ο Βερόν κατόρθωσε να υπολογίσει το εύρος του Ειρηνικού Ωκεανού με ακρίβεια για πρώτη φορά στην Ιστορία.

Ο Πιερ Αντουάν Βερόν πέθανε από κάποια τροπική ασθένεια στο Τιμόρ. Προς τιμή του ονομάσθηκε η Οροσειρά Βερόν, μία από τις μικρές οροσειρές της Νέας Ιρλανδίας, που όμως στο λατινικό αλφάβητο καθιερώθηκε παραδόξως να γράφεται με δύο «r» (Verron Range)[7].

  • Ο Πιερ Αντουάν Βερόν δεν πρέπει να συγχέεται με τον σημερινό Γάλλο αστρονόμο Φιλίπ Βερόν (Philippe Véron).

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Jérôme Lalande
  2. Seymour Chapin, The Men from Across La Manche: French Voyages, 1660–1790
  3. National Geographic – Louis-Antoine de Bougainville(Γερμανικά)
  4. Thomas Suárez, Early mapping of the Pacific: The Epic Story of Seafarers, Adventurers and Cartographers Who Mapped the Earth's Greatest Ocean, Periplus Editions, 2004 ISBN 978-0-7946-0092-1
  5. Mémoires de l'Acadêmie des sciences de l'Institut de France, Institut national des sciences et arts, Paris, 1789
  6. Olivier Chapuis, À la Mer comme au Ciel; Beautemps-Beaupré et la naissance de l'hydrographie moderne (1700–1850), Presses de l'Université de Paris-Sorbonne, 1999 ISBN 978-2-84050-157-2
  7. History – NI mountains tell a tale

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Pierre-Antoine Véron της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).