Πιερ Ανταμολί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πιερ Ανταμολί
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση5  Αυγούστου 1707[1][2]
Λυών[2]
Θάνατος4  Ιουνίου 1769[1]
Λυών[2]
Τόπος ταφήςéglise Saint-Michel d’Ainay[2]
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία[3][2]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά[3]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταβιβλιόφιλος
ΣυγγενείςAntoine Trollier (πρωτοξάδερφος)[2] και Benoît Goy (πρωτοξάδερφος)[2]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Πιερ Ανταμολί (γαλλ. Pierre Adamoli, 5 Αυγούστου 17073 Ιουνίου 1769) ήταν Γάλλος συλλέκτης από τη Λυών, που συγκέντρωνε ιδίως βιβλία. Σήμερα η μνήμη του παραμένει ως εκείνη ενός μεγάλου βιβλιόφιλου της Εποχής του Διαφωτισμού. Αναφέρεται κάποτε και ως αρχαιολόγος, λανθασμένα όμως.

Τα τυπωμένα βιβλία και τα χειρόγραφα δεν ήταν τα μοναδικά ενδιαφέροντα του Ανταμολί: Γνωστή ήταν και η συλλογή του από νομίσματα και αξιοπερίεργα ή θαυμαστά πράγματα από τη Φύση, καθώς συνηθιζόταν την εποχή του, σε δωμάτιο που το αποκαλούσαν Cabinet de curiosités.

Με τον θάνατό του, ο Ανταμολί άφησε πίσω του μια βιβλιοθήκη με περισσότερους από 5.600 τόμους βιβλίων.[4] Τα τρία τέταρτα αυτής της μεγάλης συλλογής βρίσκονται σήμερα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Λυών. Από τα υπόλοιπα βιβλία, μερικά βρίσκονται στην Ακαδημία της Λυών (Académie des sciences, belles-lettres et arts de Lyon), στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας και στη Βρετανική Βιβλιοθήκη.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Tο λήμμα «Ανταμολί Πέτρος» στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 5, σελ. 805
  • Yann Sordet: L'amour des livres au siècle des Lumières, Pierre Adamoli et ses collections, École des Chartes, Παρίσι 2001