Πιαστ ο Τροχοποιός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Πιαστ ο Τροχοποιός
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Piast (Πολωνικά)
Γέννηση0η χιλιετία
Θάνατος861 (πιθανώς)
ΘρησκείαΠαγανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταγεωργός
τροχοποιός
μελισσοκόμος
Οικογένεια
ΣύζυγοςΖεπίχα[1]
ΤέκναΣιεμόβιτ
ΓονείςΧοστσίσκο
ΟικογένειαΟίκος των Πιάστ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠολωνός μονάρχης
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Πιαστ ο τροχοποιός (πολωνικά: Piast Kołodziej) ((740/1 - 861) από τον Οίκο των Πιαστ ήταν στη μεσαιωνική Πολωνία ο ημι-μυθικός προπάτορας τού Οίκου των Πιαστ, που θα κυβερνούσαν το μελλοντικό βασίλειο της χώρας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πιαστ εμφανίζεται στο Πολωνικό Χρονικό τού Γάλλου τού Ανωνύμου ως γιος τού Χόστσισκο και σύζυγος της Ζέπιχα.

Το Χρονικό αναφέρει, πως τον επισκέφτηκαν απροσδόκητα δύο ξένοι και τού ζήτησαν να τους αφήσει να συμμετέχουν στα 7α γενέθλια τού γιού του Σιεμόβιτ (μία παγανιστική τελετή για το πέρασμα των νεαρών αγοριών στην εφηβεία). Σε ανταμοιβή για τη φιλοξενία οι επισκέπτες πρόφεραν μία ευχή: το κελλάρι τού Πιαστ να είναι πάντα γεμάτο από αγαθά. Βλέποντας αυτό οι συμπατριώτες του, τον ανακήρυξαν ως νέο τους πρίγκιπα, στη θέση τού προηγουμένου Πόπιελ.

Αν ο Πιαστ υπήρξε, θα ήταν ο προ-προ-πάππος τού Μιέσκο Α΄ της Πολωνίας (π. 930-992), τού πρώτου ιστορικού ηγεμόνα (δούκα) της Πολωνίας. Ο γιος τού τελευταίου Μπολέσλαφ Α΄ ο Γενναίος ήταν ο πρώτος βασιλιάς της.

Οι θρυλικοί πρώτοι των Πιαστ κατοικούσαν στο Γκνιέζνο, μία καλά οχυρωμένη πόλη, που ιδρύθηκε τον 8ο-9ο αι. μέσα στη γη της φυλής των Πολάνιε. Σύμφωνα με τον θρύλο ο Πιαστ απεβίωσε το 861 σε ηλικία 120 ετών. Κανένας απόγονός του τα επόμενα 1000 έτη δεν έφερε το όνομα Πιαστ.

Το όνομα ετυμολογείται από τη ρίζα piasta (άξονας τροχού στα Πολωνικά), πιθανόν αναφορά στο επάγγελμά του. Δεύτερη ερμηνεία είναι από τη λέξη piastum (ακόλουθος, φύλακας)· ίσως να δηλώνει, ότι ήταν μαγιορδόμος (επίτροπος του οίκου) στην Αυλή ενός ηγεμόνα, τον οποίο αντικατέστησε. Την ίδια περίοδο στο ανάκτορο των Μεροβιγγείων βασιλέων των Φράγκων οι Καρολίδες μαγιορδόμοι αναλάμβαναν βαθμιαία τη βασιλική εξουσία.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τη Ζεπίχα και είχε γιο:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. p67282.htm#i672815. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Piast the Wheelwright της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).