Πηνία Helmholtz

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διάταξη Χέλμχολτς
Σχέδιο διάταξης Helmholtz

Τα πηνία Helmholtz είναι μια διάταξη για την δημιουργία ομογενούς μαγνητικού πεδίου σε περιορισμένο χώρο. Αποτελείται από δύο λεπτά πηνία στον ίδιο άξονα, που μεταφέρουν ίσο ηλεκτρικό ρεύμα προς την ίδια κατεύθυνση. Πήρε το όνομά του από τον Γερμανό φυσικό Hermann von Helmholtz. Χρησιμοποιούνται επίσης σε επιστημονικές συσκευές για την ακύρωση εξωτερικών μαγνητικών πεδίων, όπως το μαγνητικό πεδίο της Γης.

Όταν τα πηνία Helmholtz έχουν ίσο και αντίθετο ηλεκτρικό ρεύμα, είναι γνωστά ως πηνίά Αντί-Helmholtz, τα οποία δημιουργεί μια περιοχή σχεδόν ομοιόμορφης κλίσης μαγνητικού πεδίου και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία μαγνητικών παγίδων για τα πειράματα ατομικής φυσικής.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πηνία Helmholtz αποτελούνται από δύο πανομοιότυπα λεπτά κυκλικά πηνία που είναι τοποθετημένα συμμετρικά κατά μήκος ενός κοινού άξονα και χωρίζονται με απόσταση ίση με την ακτίνα του πηνίου. Κάθε πηνίο μεταφέρει ίσο ηλεκτρικό ρεύμα προς την ίδια κατεύθυνση. [1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ramsden, Edward (2006). Hall-effect sensors : theory and applications (2nd έκδοση). Amsterdam: Elsevier/Newnes. σελ. 195. ISBN 978-0-75067934-3.