Πηγές Μπιλιάνινι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

{{WikidataCoord}} – missing coordinate data

Καρτ ποστάλ απ τις πηγές Μπιλιάνινι ό το 1930

Οι Πηγές Μπιλιάνινι είναι μια πηγή νερού στην Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία είναι πιο γνωστή για τους θρύλους που σχετίζονται με αυτόν.

Οι πηγές Μπιλιάνινι είναι στην πραγματικότητα η υπερχείλιση του νερού στην πισίνα που βρίσκεται πάνω από τα ανοίγματα όπου καταλήγει. Ένα μέρος του νερού της πισίνας χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της ύδρευσης στην Οχρίδα, ένα μέρος χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του Υδρολογικού Ινστιτούτου που διεξάγει τεχνητή αναπαραγωγή απογόνων ψαριών και για την παροχή καθαρού νερού. Μόλις ικανοποιηθούν αυτές οι ανάγκες, η ροή του άχρηστου νερού διαχέεται στα ανοίγματα των πηγών Μπιλιάνινι.

Η περιοχή των πηγών Μπιλιάνινι και οι ίδιες οι πηγές αποτελούν δημοφιλή τουριστικό προορισμό, καθώς το καλοκαίρι το επισκέπτονται έως και εκατό χιλιάδες εγχώριοι και ξένοι τουρίστες[1].

Θρύλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για το καθαρό νερό των πηγών της Μπιλιάνινα, ο λαός των σλαβομακεδόνων έχει φτιάξει πολλά τραγούδια. Για παράδειγμα, μια φορά στο παλάτι κάτω από τη λίμνη κοντά στο Στουντεντσίστα, ζούσε η βίλα Εζέρκα, κόρη του παππού Καραόρμαν. Η βίλα του Εζέρκα βασίλευε πάνω στη λίμνη και ταλαιπωρούσε συνεχώς τους ψαράδες, ανατρέποντας τα σκάφη τους και επιστρέφοντας τα αλιεύματα ψαριών στη λίμνη. Ήταν πολύ ζηλιάρης και μια μέρα άρπαξε την όμορφη κοπέλα Μπιλιάνα, εγγονή του Τσουν. Τη πήρε στο κάστρο της για να παίξει μαζί της. Η όμορφη Μπιλιάνα φώναξε όλη τη νύχτα με θλίψη και τα δάκρυά της μετατράπηκαν σε πηγές, οι οποίες ονομάζονταν επιπλέον πηγές Μπιλιάνινι. Ο Τσουν, για να νικήσει τη Εζέρκα, δημιούργησε μια μεγάλη βάρκα. Από τη μια πλευρά έκαναν κουπί 6-7 άτομα και μόνο ένας περιπλανιώταν. Η Βίλα Εζέρκα δεν μπορούσε να ανατρέψει αυτό το μεγάλο σκάφος και με αυτό ο Τσουν έσωσε την όμορφη Μπιλιάνα. Έτσι, μετά τον παππού Τσουν, το μεγάλο σκάφος ονομάστηκε βάρκα που είναι μοναδική στον κόσμο.

Ο καμβάς της Μπιλιάνα ήταν λευκός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην αρχαία εποχή, στην αρχαία πόλη της Οχρίδας ζούσε η όμορφη μητέρα Μπιλιάνα. Ήταν τόσο όμορφη που όλοι σταματούσαν για να δουν την ομορφιά της. Μια μέρα η μαμά της Μπιλιάνα πήγε στις πηγές για να ζωγραφίσει τον καμβά. Αφού λεύκανε τον καμβά στα καθαρά νερά της πηγής, επέτρεψε να στεγνώσει η λευκή άμμος. Στη συνέχεια, από εδώ, πέρασε το καραβάνι με 20 οινοποιεία. Ο οδηγός του καραβανιού παρακολουθούσε τη Μπιλιάνα κάτω από τα μάτια του. Έκπληκτος με αυτή τη θεϊκή ομορφιά, σταμάτησε το καραβάνι μπροστά από τον λευκό καμβά. Στη συνέχεια η μητέρα Μπιλιάνα είπε στους οινοποιούς: "Πάρτε ένα πενιχρό καραβάνι, ώστε να μην μπορείτε να με χωνέψετε".

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]