Περιφερειακό αστικό πάρκο του Μόντε Ορλάντο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιφερειακό αστικό πάρκο του Μόντε Ορλάντο
Χάρτης
Είδοςαστικό πάρκο και Προστατευόμενη περιοχή[1]
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°12′28″N 13°34′45″E
Διοικητική υπαγωγήΓκαέτα
ΧώραΙταλία[1]
Έναρξη κατασκευής1986[1]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Περιφερειακό αστικό πάρκο του Μόντε Ορλάντο είναι μια προστατευόμενη φυσική περιοχή στην πόλη Γκαέτα (Λατίνα),που βρίσκεται στο ακρωτήριο της πόλης, που ονομάζεται Μόντε Ορλάντο, το οποίο καταλαμβάνει περίπου τα 3/4 της έκτασής της.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μόντε Ορλάντο είναι ένα υψηλό ακρωτήρι με στάθμη θαλάσσης 171, στην επαρχία της Λατίνα, όπου βρίσκεται η πόλη Γκαέτα, και είναι μια φυσική προέκταση προς το Τυρρηνικό Πέλαγος, των Ορέων Αουρούντσι (Προαπέννινο του Λάτσιο). Το Όρος, εκτός της νότιας πλευράς του, δεν κατοικείται καθώς καλύπτεται από δάση. Το Μόντε Ορλάντο συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα με μια ελαφρώς λοφώδη λωρίδα γης (τον ισθμό), όπου εκεί βρίσκεται το χωριό, η σύγχρονη συνοικία, και από τη μια πλευρά το πολιτικό και το στρατιωτικό λιμάνι, και από την άλλη πλευρά η παραλία Σεράπο.

Γεωλογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έδαφος αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από ασβεστόλιθο του μεσο-καινοζωικού αιώνα (190-25 εκατομμύρια χρόνων), το υπόλοιπο έδαφος αποτελείται από βράχια, ρήγματα, κοκκινόχωμα και σπήλαια (μεταξύ άλλων και το Σπήλαιο του Τούρκου). Πρέπει να σημειωθεί η ύπαρξη απολιθωμάτων βενθικών τρηματοφόρων, ασβεστούχων θαλάσσιων φυκών και ρουδιστών.

Καθιέρωση έκταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πάρκο ιδρύθηκε με τον περιφερειακό νόμο ΝΟ.47, της 22ης Οκτωβρίου 1986 και έχει έκταση 53 εκτάρια + 7 (συμπεριλαμβανομένης της ηπειρωτικής χώρας), + άλλα 30 στο βυθό της θάλασσας. Μέγιστο ύψος 171 μέτρα, όπου βρίσκεται το μαυσωλείο του Λούτσιο Μουνάτζιο Πλάνκο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον 16ο αιώνα ενσωματώθηκε στο φρούριο της Γκαέτας.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέσα στο πάρκο μπορεί κανείς να θαυμάσει την Μοντάνια Σπακάτα, ένα είδος μνημείου κοντά στην θάλασσα, όπου σχηματίζει ένα είδος φαραγγιού με θέα τη Τυρρηνική θάλασσα, ιδιαίτερα ελκυστικά και επισκέψιμα απ 'ευθείας από το λόφο. Αμέσως πριν από αυτό, μπορεί κανείς να θαυμάσει το Σπήλαιο του Τούρκου.

Στην κορυφή του Μόντε Ορλάντο βρίσκεται το μαυσωλείο, που χτίστηκε το 22.π.Χ.,του Λούτσιο Μουνάτζιο Πλάνκο, ρωμαίος ύπατος, ο οποίος πέθανε στην Γκαέτα.

Χλωρίδα και πανίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βλάστηση κυριαρχείται από κλασικούς μεσογειακούς θάμνους, ενώ η πανίδα από τον Σκαντζόχοιρο, τη Μυγαλή, το Φίδι της Γυάρου, το Πετρίτη, τον Κορμοράνο, το Νυχτοκόρακα, τον Σφηκιάρη, το Μελισσοφάγο κλπ.

Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μονοπάτια επιτρέπουν την πεζοπορία όπως και ποδηλασία ανάμεσα στο πράσινο και στο μεγαλείο της θέας. Μόνο σε ορισμένες παράκτιες περιοχές του Μόντε Ορλάντο, επιτρέπεται το ψάρεμα, τις οποίες δεν διαχειρίζεται ο διευθυντής του πάρκου.

Υπάρχουν επίσης πολλές διαδρομές για αθλητική ορειβασία αλλά και για παραδοσιακή ορειβασία στο βράχο με θέα τη θάλασσα.

Σχετικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Nationally designated areas (CDDA)» (Αγγλικά) Ανακτήθηκε στις 26  Ιουνίου 2021.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]