Περιοχή Βέρνικε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θέση κατά προσέγγιση της περιοχής Βέρνικε (τονισμένη με γκρίζο)

Η Περιοχή Βέρνικε είναι μέρος του εγκεφάλου που αποτελεί κομμάτι του φλοιού, στον οπίσθιο τομέα της Άνω Κροταφικής Έλικας, η οποία περιβάλλει τον ακουστικό φλοιό, πάνω στην Πλάγια Σχισμή του Sylvius (το μέρος του εγκεφάλου που αποτελεί όριο ανάμεσα στον Κροταφικό και τον Βρεγματικό Λοβό). Μπορεί να περιγραφεί επίσης ως το άνω μέρος της περιοχής Μπρόντμαν 22, και, στους περισσότερους ανθρώπους, τοποθετείται στο Αριστερό Ημισφαίριο, αφού το Αριστερό Ημισφαίριο έχει εξέχοντα ρόλο ως προς τη γλωσσική ικανότητα. Φράγμα της μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας σε τυχόν χτύπημα είναι δυνατόν να επηρεάσει τη σωστή λειτουργία της περιοχής Βέρνικε.

Η περιοχή Βέρνικε πήρε το όνομά της από τον Καρλ Βέρνικε, Γερμανό νευρολόγο και ψυχίατρο, ο οποίος, το 1874, ανακάλυψε ότι βλάβη στην περιοχή αυτή ήταν ικανή να προκαλέσει ένα συγκεκριμένο τύπο αφασίας, γνωστό πλέον ως αφασία του Βέρνικε ή δεκτική αφασία.

Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε μείζονα εξασθένηση της γλωσσικής κατανόησης, και σε ομιλία που, ενώ παρουσιάζει φυσικό ρυθμό στην ακοή και σχετικά ομαλή σύνταξη, είναι στο μεγαλύτερό της μέρος άνευ σημασίας (κατάσταση που ονομάζεται ενίοτε ευχερής αφασία).

Το έργο του Βέρνικε αποτέλεσε το εφαλτήριο επιστημονικής μελέτης της περιοχής αυτής και του ρόλου που διαδραματίζει στην ομιλία. Συγκεκριμένα, είναι γνωστό ότι συνδέεται με την κατανόηση του εκφωνούμενου λόγου.

Συνδέεται με την περιοχή του Μπροκά μέσω της τοξοειδούς δέσμης, μία νευρική δίοδος, και με τον οπτικό φλοιό μέσω της γωνιακής έλικας. Έχει επίσης συνδέσμους με το βασικό ακουστικό φλοιό, κάτι που αποδεικνύει το ρόλο του στην κατανόηση των εκφωνουμένων λέξεων.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Wernicke's area στο Wikimedia Commons