Πελατειακά Δίκτυα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα πελατειακά δίκτυα ή δίκτυα πατρωνίας αποτέλεσαν κατά την προεπαναστατική περίοδο την σημαντικότερη μορφή έκφρασης των αιτημάτων και των συμφερόντων των Ελλήνων υπηκόων.

Αίτια Δημιουργίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο έντονος ανταγωνισμός προσώπων για την κατάληψη θέσεων εξουσίας, η ελλιπής παροχή προστασίας στους Έλληνες υπηκόους από την οθωμανική διοίκηση[1] σε περιπτώσεις παραβιάσεων και παρανομιών και η απουσία συστήματος κοινωνικής πρόνοιας ήταν οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στην δημιουργία των δικτύων αυτών στην ελληνική επικράτεια.

Κυριότερα Δίκτυα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα κυριότερα δίκτυα πατρωνίας παρατηρούνται κατά την περίοδο 1715-1821 στην Πελοπόννησο,τα οποία διαχειρίζονταν οι πρόκριτοι και οι οικογένειες τους, στην Στερεά Ελλάδα, φορείς των οποίων ήταν ντόπιοι μεγαλοαρματολοί και στα νησιά του ελλαδικού χώρου, στα οποία κυριαρχούσαν έμποροι και πλοιοκτήτες.

Σύγκριση με το Σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε αντίθεση με τα σημερινά κόμματα, τα πελατειακά δίκτυα είχαν τυπική λειτουργία, αφού δεν διαμόρφωναν διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις και δεν είχαν λόγο σε ζητήματα σχετικά με την νομοθεσία[2] ή την διοίκηση[3] του κράτους.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΓΙΟΙΚΗ΢Η[1]
  2. «Νόμος - Λεξικό της κοινής νεοελληνικής». 
  3. 11 Η διοίκηση,[2]
  4. «Βουλή των Ελλήνων». www.hellenicparliament.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2020. 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]