Πειραματικό Κέντρο Κινηματογράφου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Πειραματικό Κέντρο Κινηματογράφου (ιταλικά: Centro sperimentale di cinematografia) είναι μια σχολή που αποσκοπεί στην προώθηση της τέχνης και της τεχνικής της κινηματογραφίας.[1]

Είναι η παλαιότερη σχολή κινηματογράφου στη Δυτική Ευρώπη, που ιδρύθηκε στην πόλη της Ρώμης το 1935 κατά τη διάρκεια της εποχής του Μπενίτο Μουσολίνι από τον επικεφαλής του κινηματογράφου Λουίτζι Φρέντι, η οποία, χρηματοδοτήθηκε και εξακολουθεί να χρηματοδοτείται από την ιταλική κυβέρνηση και επικεντρώνεται στην εκπαίδευση και την έρευνα.

Το κέντρο είναι το σημαντικότερο ιταλικό ίδρυμα για την κατάρτιση, την έρευνα και τον πειραματισμό στον τομέα του κινηματογράφου, με την ευρύτερη δυνατή έννοια, όπως είναι οι ταινίες, τα ντοκιμαντέρ και τα κινούμενα σχέδια.

Μεταξύ των στόχων της σχολής είναι η ανάπτυξη της κινηματογραφικής και οπτικοακουστικής τέχνης και των τεχνικών σε επίπεδα αριστείας, μέσω διακεκριμένων τομέων του ίδιου του Ιδρύματος, της Εθνικής Κινηματογραφικής Σχολής και της Ιταλικής Εθνικής Ταινιοθήκης.

Σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Πειραματικό Κέντρο οι σπουδές έχουν διάρκεια 3 έτη και περιλαμβάνουν μαθήματα όπως είναι η υποκριτική, η σεναριογραφία, ο σχεδιασμός παραγωγής, η σκηνογραφία, η ενδυματολογία και το μοντάζ.Σφάλμα αναφοράς: Μη έγκυρη ετικέτα <ref>· παραπομπές χωρίς περιεχόμενο πρέπει να έχουν όνομα

Με μόνο 6 θέσεις διαθέσιμες ανά κατηγορία, η επιλογή είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Μεταξύ των συμβούλων της σχολής είναι ο Πιέρο Τόσι (κοστούμια), ο Τζουζέπε Ροτούνο (φωτογραφία) και ο Τζιανκάρλο Τζιανίνι (υποκριτική).

Ενδεικτικοί Αποφοίτοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πειραματικό Κέντρο Κινηματογράφου στη Ρώμη στο cineuropa.org (Αγγλικά) ανακτήθηκε 18 Σεπτεμβρίου 2019

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Centro Sperimentale di Cinematografia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).