Πειθώ (μυθιστόρημα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πειθώ
All text title page for Northanger Abbey and Persuasion
Η εισαγωγική σελίδα της πρώτης έκδοσης
ΣυγγραφέαςΤζέιν Όστεν
ΤίτλοςPersuasion
ΓλώσσαΑγγλικά
Ημερομηνία δημιουργίας1817
Ημερομηνία δημοσίευσης1817
ΧαρακτήρεςAnne Elliot και Frederick Wentworth
ΤόποςΑγγλία
LC ClassOL66544W[1]
Πρώτη έκδοσηJohn Murray
ΠροηγούμενοNorthanger Abbey
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Πειθώ είναι το τελευταίο ολοκληρωμένο μυθιστόρημα της Αγγλίδας συγγραφέως Τζέιν Όστεν. Εκδόθηκε στα τέλη του 1817, έξι μήνες μετά τον θάνατό της.

Πρωταγωνίστρια του μυθιστορήματος είναι η Ανν Έλλιοτ, μία εικοσιεπτάχρονη γυναίκα που ζει με τον πατέρα της, έναν βαρονέτο, και την αδελφή της. Στα δεκαεννιά της χρόνια η Ανν αρραβωνιάστηκε έναν νεαρό αξιωματικό του πολεμικού ναυτικού, τον Φρέντερικ Ουέντγουορθ· στη συνέχεια ωστόσο "πείστηκε" από μια οικογενειακή της φίλη να διαλύσει τον αρραβώνα, καθώς ο Ουέντγουορθ ήταν φτωχός και κοινωνικά κατώτερος. Οκτώ χρόνια αργότερα οι δυο τους ξανασυναντιούνται και έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στην αγάπη.

Η Πειθώ εκδόθηκε μαζί με το Αββαείο του Νορθάνγκερ τον Δεκέμβριο του 1817, ωστόσο η χρονολογία που αναγράφεται στην πρώτη έκδοση είναι 1818.[2] Ο τίτλος του μυθιστορήματος δεν είναι της ίδιας της Όστεν, αλλά τον επέλεξε ο αδελφός της Χένρι μετά τον πρόωρο θάνατό της. Δεν υπάρχει κάποια αξιόπιστη πηγή ως προς το πώς θα ονόμαζε η Όστεν το βιβλίο της, αν και, σύμφωνα με την οικογενειακή παράδοση, πάντοτε αναφερόταν σε αυτό ως Οι Έλλιοτ.[3] Ο Χένρι Όστεν συμπεριέλαβε στην έκδοση ένα "Βιογραφικό Σημείωμα" της αδελφής του στο οποίο η ταυτότητά της αποκαλύπτεται για πρώτη φορά, καθώς όλα τα προηγούμενα μυθιστορήματά της είχαν κυκλοφορήσει ανώνυμα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Persuasion by Jane Austen | Open Library». Ανακτήθηκε στις 4  Αυγούστου 2023.
  2. Beer, Gillian (1998). Introduction. Persuasion. By Austen, Jane. London: Penguin Classics. ISBN 978-0-140-43467-5.
  3. LeFaye, Deirdre (2003). Jane Austen: The World of Her Novels. London: Francis Lincoln. ISBN 978-0-7112-2278-6, p. 278