Πατρίκ Μπωντρύ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Πατρίκ Μπωντρύ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Patrick Baudry (Γαλλικά)
Γέννηση6  Μαρτίου 1946[1]
Ντουάλα
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία[2]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά[3]
ΣπουδέςΕθνική Στρατιωτική Πρυτανεία
School of the Air and Space
Λύκειο Σαπτάλ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααστροναύτης
πιλότος μαχητικών
d:Q10497074[4]
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαπρεσβευτής καλής θελήσεως της UNESCO
ΒραβεύσειςΑξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής
Ιππότης του Εθνικού Τάγματος της Τιμής
Médaille de l'Aéronautique
Μετάλλιο διαστημικής πτήσης της NASA
Τάγμα της Φιλίας των Λαών
Ιστότοπος
www.patrick-baudry.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Πατρίκ Πιερ Ροζέ Μπωντρύ (Patrick Pierre Roger Baudry, γενν. 6 Μαρτίου 1946) είναι αντισμήναρχος σε αποστρατεία της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας και πρώην αστροναύτης. Το 1985 έγινε ο δεύτερος στην ιστορία Γάλλος που πέταξε στο διάστημα, μετά τον Ζαν-Λου Κρετιέν, όταν συμμετέσχε στην αποστολή STS-51-G του διαστημικού λεωφορείου της NASA.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπωντρύ γεννήθηκε στην Ντουάλα του τότε Γαλλικού Καμερούν και είναι έγγαμος με τρία παιδιά από προηγούμενο γάμο. Τα χόμπι του περιλαμβάνουν τον μηχανοκίνητο αθλητισμό (αγώνες μοτοσικλέτας και αυτοκινήτου), τον μαραθώνιο, την τοιχοσφαίριση, το σκι και τον αλεξιπτωτισμό. Είναι επίσης γευσιγνώστης κρασιών. Σήμερα ζει στην Ακουιτανία.

Σπουδές και σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπωντρύ σπούδασε στην Εθνική Στρατιωτική Σχολή «Prytanée» ως το 1967 και μετά απεφοίτησε από τη γαλλική αντίστοιχη της Σχολής Ικάρων, την École de l'Air, το 1969.

Υπηρέτησε ως πιλότος μαχητικού αεροσκάφους (F-100 και SEPECAT Jaguar) στη Μοίρα Μαχητικών 1/11 «Roussillon», συμμετέχοντας σε αρκετές επιχειρήσεις σε χώρες της Αφρικής. Εισάχθηκε στη Βρετανική Αυτοκρατορική Σχολή Πιλότων Δοκιμών το 1978 και τιμήθηκε με το «Έπαθλο Patuxent» με την ολοκλήρωση της εκπαιδεύσεώς του. Κατόπιν, το 1979, εντάχθηκε στο προσωπικό του Κέντρου Δοκιμαστικών Πτήσεων, στο Μπρετινύ-συρ-Ορζ της Γαλλίας, όπου δοκίμασε διάφορα αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων τύπους των Mirage, Jaguar και F-8 Crusader.

Συνολικά έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 4 χιλιάδες ώρες πτήσεως (τις 3.300 σε αεριωθούμενα), ενώ έχει πετάξει περισσότερους από εκατό διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών. Διαθέτει επίσης άδεια κυβερνήτη επιβατικού αεροσκάφους αερογραμμών και εργάσθηκε για λίγο μετά τη διαστημική πτήση του ως πιλότος δοκιμών για την Airbus.

Αστροναυτική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Π. Μπωντρύ και ο Σουλτάν μπιν Σαλμάν το 1985

Ο Πατρίκ Μπωντρύ επιλέχθηκε ως υποψήφιος αστροναύτης του CNES τον Ιούνιο του 1980. Εκπαιδεύθηκε επί διετία στο CNES και στην «Πόλη των Άστρων» έξω από τη Μόσχα. Υπήρξε μέλος του εφεδρικού πληρώματος για τη γαλλοσοβιετική αποστολή Soyuz T-6 του προγράμματος Intercosmos, ενώ εξασκήθηκε και στη διεξαγωγή επιστημονικών πειραμάτων φυσιολογίας, βιολογίας, επεξεργασίας υλικών στο διάστημα, καθώς και αστρονομικών παρατηρήσεων.

Ο Μπωντρύ συμμετέσχε σε μία διαστημική αποστολή, αυτή του διαστημικού λεωφορείου «Ντισκάβερι», με κωδικό STS-51-G, που έλαβε χώρα από τις 17 έως τις 24 Ιουνίου 1985. Η αποστολή εκτοξεύθηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα και προσγειώθηκε στηνnd at Αεροπορική Βάση Έντουαρντς, στην Καλιφόρνια. Το διεθνές πλήρωμα της αποστολής έθεσε σε τροχιά από το διάστημα τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους για το Μεξικό («Morelos»), τον Αραβικό Σύνδεσμο («Arabsat») και τις ΗΠΑ («AT&T Telstar»). Επιπλέον, απελευθέρωσαν και αργότερα περισυνέλεξαν τον δορυφόρο SPARTAN, ο οποίος πραγματοποίησε 17 ώρες παρατηρήσεων στην αστρονομία ακτίνων Χ. Συνολικά ο Μπωντρύ και οι άλλοι αστροναύτες της αποστολής πέρασαν 7 ημέρες και 1 ώρα στο διάστημα, και συμπλήρωσαν 112 περιφορές γύρω από τη Γη, που αντιστοιχούν σε διανυθείσα απόσταση 4 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]