Πασχάλιος της Νάπολης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πασχάλιος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Paschasius (Λατινικά)
Θάνατος615
Νάπολη
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαεπίσκοπος (601–615)

Ο Πασχάλιος (ιταλικά : Pascasio, λατινικά : Paschasius), (απεβίωσε το 615), ήταν επίσκοπος της Νεαπόλεως από το 601 έως το 615.[1].

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κύρια ιστορική πηγή για τον Πασχάλιο είναι το πρώτο μέρος των «Πράξεων των Ναπολιτανών Επισκόπων» που γράφτηκε στις αρχές του 8ου-9ου αιώνα από έναν ανώνυμο συγγραφέα[2].

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για την προέλευση και την πρώιμη ζωή του. Μετά τον θάνατο τον Απρίλιο ή τον Ιούλιο του 600 του επισκόπου Φορτουνάτου Β΄, υπήρξαν μακροχρόνιες διαφωνίες μεταξύ των Ναπολιτάνων σχετικά με το ποιος έπρεπε να γίνει ο διάδοχος του αποβιώσαντα επισκόπου. Στη θέση αυτή εκλέχθηκαν ο ένας μετά τον άλλο δύο υποψήφιοι, οι διάκονοι Ιωάννης και Πέτρος, αλλά απορρίφθηκαν από τον Πάπα Γρηγόριο Α' ως ανάξιοι να γίνουν προϊστάμενοι της επισκοπής Νεάπολης. Μόλις τον Ιανουάριο του 601 έγινε η ενθρόνιση ενός νέου επισκόπου, που ήταν ο Πασχάλιος[3][1].

Αν και ο Πασχάσιος κυβέρνησε την επισκοπή της Νεάπολης για δεκατέσσερα χρόνια και έξι ημέρες, τίποτα δεν είναι γνωστό για τις δραστηριότητές του. Πέθανε το 615 και ο Ιωάννης Γ΄[3][1] επιλέχθηκε ως διάδοχός του.

Προκάτοχος
Φορτουνάτος Β΄
Επίσκοπος Νάπολης
601-615
Διάδοχος
Ιωάννης Γ΄

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Cronotassi dei Vescovi, Chiesa di Napoli (Ιταλικά)
  2. Деяния неаполитанских епископов (глава 24)
  3. 3,0 3,1 Zigarelli D. M., Biografie dei vescovi e arcivescovi della Chiesa di Napoli, Napoli, Stabilimento tipografico di G. Gioja, 1861, page 22