Διευθυντικό σύστημα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Ελβετία και το Σαν Μαρίνο είναι οι μοναδικές χώρες οι οποίες κυβερνώνται από ένα διευθυντικό σύστημα.

Ένα Διευθυντικό σύστημα είναι πολιτικό σύστημα στο οποίο μια ομάδα ανθρώπων κυβερνούν μια χώρα, μοιράζοντας από κοινού τους ρόλους του αρχηγού κράτους και της κυβερνήσεως. Αυτό το σύστημα διακυβέρνησης έρχεται σε αντίθεση τόσο με τις προεδρικές όσο και με τις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες.

Στην πολιτική ιστορία, ο όρος Διεύθυνση, στο Γαλλικό Διευθυντήριο, εφαρμόζεται σε υψηλούς συλλογικούς θεσμούς του κράτους και αποτελείται από μέλη σε στυλ διευθυντή. Το πιο σημαντικό από αυτά ήταν το Διευθυντήριο του 1795-1799 στη Γαλλία.[1] Το σύστημα εμπνεύστηκε από το Κογκρέσο της Φιλαδέλφειας του 1776, που περιλαμβανόταν κυρίως από ένα α συλλογικό 12μελές Ανώτατο Εκτελεστικό Συμβούλιο με έναν πρώτο μεταξύ ίσων Πρόεδρο. Παραλλαγές αυτής της μορφής διακυβέρνησης, με βάση το γαλλικό μοντέλο, επίσης υπήρξαν στις ευρωπαϊκές χώρες που κατακτήθηκαν από τη Γαλλία κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντιων Πολέμων.

Στο παρελθόν, η Ουρουγουάη, η Γιουγκοσλαβία (μετά τον θάνατο του Τίτο), η Ουκρανία,[2] και άλλες χώρες κυβερνήθηκαν από διευθύνσεις.  Η κυβέρνηση της Σοβιετικής Ένωσης θα μπορούσε κατά κάποιο τρόπο να χαρακτηριστεί ως διεύθυνση,  αλλά εξελίχθηκε σε μία πολύ διαφορετική περίπτωση.

Η μοναδική χώρα που χρησιμοποιεί αυτό το σύστημα σήμερα είναι η Ελβετία,[3] όπου η διεύθυνση αποκλείει όλα τα επίπεδα της διοίκησης, της ομοσπονδίας, των καντονίων και του δημοσίου. Το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο εκλέγεται από τη Βουλή για περίοδο τεσσάρων ετών (τα μέλη της δεν μπορούν να απορριφθούν), και αποτελείται από επτά μέλη, μεταξύ των οποίων ο ένας είναι ο Πρόεδρος και ο άλλος είναι ο Αντιπρόεδρος, ασχέτως αν αυτοί είναι συμβολικοί. Δεν υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου. Είναι ένα κοινό σύστημα διακυβέρνησης που αντικατοπτρίζει και αντιπροσωπεύει την ετερογένεια και την πολυεθνικότητα του ελβετικού λαού. Άμεσες δημοφιλείς εκλογές[ασαφές] χρησιμοποιούνται σε τοπικό επίπεδο.

Ορισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Διευθυντικό σύστημα είναι σύστημα διακυβέρνησης στο οποίο η εκτελεστική εξουσία μοιράζεται σε έναν επιλεγμένο αριθμό ατόμων που είναι, ή de facto είναι, ίσοι. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι κράτη όπως η Ανδόρρα είναι διευθυντική ως εκτελεστική εξουσία που πραγματοποιήθηκε μεταξύ περισσότερων από ένα άτομα.

Παραδείγματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρόντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν υφίστανται[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πενσυλβάνια
  • Γιουγκοσλαβία
  • Ουρουγουάη
  • Διευθυντήριο της Ουκρανίας
  • Γαλλικό Διευθυντήριο

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]