Παρθενικό ταξίδι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Γενικά με τον όρο Παρθενικό ταξίδι (maiden voyage) χαρακτηρίζεται το πρώτο ταξίδι που πραγματοποιεί ένα νεότευκτο πλοίο μετά την παράδοσή του στον πλοιοκτήτη ή την πλοιοκτήτρια εταιρεία ή τον εκπρόσωπο αυτού. Κατ΄ επέκταση με τον ίδιο όρο χαρακτηρίζεται και το πρώτο ταξίδι που πραγματοποιεί ένα αεροπλάνο μετά την παράδοσή του στη διαχειρίστρια εταιρεία. Συνεπώς οι δοκιμαστικοί πλόες ή πτήσεις πριν την παράδοση δεν χαρακτηρίζονται ως "παρθενικά ταξίδια".

Με τον καιρό όμως ο όρος αυτός επεκτάθηκε περισσότερο για διαφημιστικούς λόγους και στις ακόλουθες περιπτώσεις: στο πρώτο ταξίδι μετά αλλαγής σημαίας πλοίου, ή νέας αγοράς ή μεταβίβασης καθώς και μετά από εκτεταμένη μετασκευή σε άλλο τύπο πλοίου, από τον αρχικό της ναυπήγησής του.

Συνηθίζεται δε κατ΄ έθιμο ο ναύλος του παρθενικού ταξιδιού να είναι πάντα πολύ υψηλότερος εκείνου που επικρατεί στην ναυλαγορά για ίδιο ταξίδι, και ειδικότερα στα επιβατηγά πλοία και αεροπλάνα. Στους δε επιβάτες παρθενικού ταξιδιού προσφέρονται πολλά αναμνηστικά δώρα, καθώς και αναμνηστικές φωτογραφίες με τον Πλοίαρχο ή τον Κυβερνήτη του αεροσκάφους ανάλογα.

Μερικές φορές το παρθενικό ταξίδι τυγχάνει να είναι το τελευταίο. Χαρακτηριστικό έμεινε στην ιστορία το παρθενικό ταξίδι του υπερωκεάνιου Τιτανικός κατά το οποίο και ναυάγησε.