Παρθεναγωγείο Φανερωμένης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παρθεναγωγείο Φανερωμένης
Χάρτης
Είδοςσχολείο
Γεωγραφικές συντεταγμένες35°10′24″N 33°21′48″E
ΧώραΚύπρος
Έναρξη κατασκευής1857
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το παρθεναγωγείο Φανερωμένης, το οποίο ιδρύθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Α΄ το 1857, ήταν το πρώτο σχολείο θηλέων στην Κύπρο.

Ο ιδρυτής του παρθεναγωγείου, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Α΄, πρωτοστάτησε στην ίδρυση πολλών σχολείων στο νησί της Κύπρου, προκειμένου να καταπολεμηθεί ο αναλφαβητισμός.

Το παρθεναγωγείο βρίσκεται στην ιστορική Πλατεία Φανερωμένης, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας και μέσα στα Ενετικά μεσαιωνικά τείχη της Λευκωσίας.

Το Σχολικό κτίριο διαθέτει κυρίως ελληνικά νεοκλασικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, καθώς και τοπικά Κυπριακά στοιχεία.

Το Μαρμάρινο Μαυσωλείο στην ανατολική πλευρά της Εκκλησίας της Φανερωμένης βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του κτιρίου και χτίστηκε εις μνήμην των τεσσάρων ιερέων που εκτελέστηκαν από τους Οθωμανούς κυβερνήτες του 1821, μετά την Κυπριακή εξέγερση λόγω της πρόσφατα ανακηρυγμένης Ελληνικής επανάστασης.

Σήμερα είναι συνεκπαιδευτικό σχολείο. Το κτίριο του σχολείου στεγάζει το νηπιαγωγείο, το δημοτικό και το γυμνάσιο-λύκειο. Το 2014 ανακοινώθηκε ότι το κτίριο θα εκμισθωθεί για να στεγάσει τη σχολή αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σχολείο ιδρύθηκε το 1852, μετά από πολλές προσπάθειες από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και ιδιαίτερα από την εκκλησία Φανερωμένης, η οποία βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το σχολείο. Παλαιότερα χρησιμοποιήθηκε ως παρθεναγωγείο. Το σχολείο είχε 115 μαθητές, αλλά μόνο ένα δάσκαλο. Έτσι οι μεγαλύτεροι μαθητές χρησιμοποιούνταν ως βοηθοί δάσκαλοι.

Από το 1903 το παρθεναγωγείο χρησιμοποιήθηκε και για την εκπαίδευση γυναικών εκπαιδευτικών. Το σχολείο πήρε τη σημερινή του μορφή το 1924, με την οικονομική βοήθεια της Εκκλησίας Φανερωμένης. Στις μέρες μας το σχολείο είναι δημόσιο σχολείο για αγόρια και κορίτσια. Στο ίδιο κτίριο υπάρχει ένα νηπιαγωγείο, ένα δημοτικό σχολείο και ένα γυμνάσιο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]