Παρασκευή Νουκάκη-Μπαμπάλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παρασκευή Νουκάκη-Μπαμπάλου
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Παρασκευή Νουκάκη-Μπαμπάλου (Ελληνικά)
Γέννηση1946
Θεσσαλονίκη
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΣπουδέςΕθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααρχιτέκτονας
καθηγήτρια πανεπιστημίου (έως 2013)
ΕργοδότηςΕθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Η Παρασκευή (Μπούκη) Νουκάκη-Μπαμπάλου (1946, Θεσσαλονίκη) είναι Ελληνίδα αρχιτέκτονας και ακαδημαϊκός, ομότιμη καθηγήτρια του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

Είναι ιδρυτικό μέλος του γραφείου «Αντώνης Νουκάκης και Συνεργάτες» μαζί με τον αρχιτέκτονα Αντώνη Νουκάκη. Το γραφείο δραστηριοποιείται από το 1970 σε μελέτες ιδιωτικών και δημοσίων έργων με έμφαση στους δημόσιους υπαίθριους χώρους και τα πανεπιστημιακά κτίρια και ιδιαίτερα τις βιβλιοθήκες. Έχουν κερδίσει 24 Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς και 4 διακρίσεις για υλοποιημένα έργα.

Η Μπούκη Μπαμπάλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1946. Αποφοίτησε από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου το 1970 και αμέσως ξεκίνησε να εργάζεται με τον Αντώνη Νουκάκη. Από το 1973 έως το 2013, δίδαξε στον τομέα Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων του προπτυχιακού προγράμματος της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π., ενώ το διάστημα 1991-2001 δίδαξε και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σπουδών «Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός» με αντικείμενο «Ο δημόσιος χώρος της πόλης».

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει συμμετάσχει σε αρχιτεκτονικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και τα έργα τους σε συνεργασία με τον Αντώνη Νουκάκη έχουν παρουσιαστεί σε συνέδρια και διαλέξεις και δημοσιευθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μερικές από τις σημαντικότερες διακρίσεις της είναι οι παρακάτω:

  • Α’ Βραβείο στον Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Προσχεδίων: « Ανάπλαση του Άξονα Αχειροποίητου - Αγίας Σοφίας ΔήμουΘεσσαλονίκης» το 2012 (συνεργάτες Β. Μυροφορίδου, Μ. Τσιντζέλη, Α. Χαζάπης, Α. Χρανιώτου)
  • Α’Βραβείο στο «Διεθνή Διαγωνισμό Ιδεών Αστικού Σχεδιασμού για την Πλατεία Μαρτύρων και τον Μεγάλο Άξονα της Βηρυτού» το 2005 (σε συνεργασία με το γραφείο «Βάσω Αγοραστίδου-Λητώ Ιωαννίδου» και συνεργάτες την Αναστασία Νουκάκη και Ελισάβετ Πλαΐνη)
  • Β’ Βραβείο στο «Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Αθήναςστο Ελληνικό» το 2004 (σε συνεργασία με το γραφείο «Βάσω Αγοραστίδου-Λητώ Ιωαννίδου» και συνεργάτες τηνΑναστασία Νουκάκη και Πανίτα Καραμανέα)
  • Συμμετοχή στην 3η Biennal Europea de Paisatge de Barcelona “NOMES AMB NATURA” με το έργο «Διαμόρφωση χώρου έκθεσης γλυπτικής» το 2003

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]