Παραβολή του πιστού δούλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χαλκογραφία απο τον Γιαν Λούικεν που απεικονίζει την παραβολή, από τη Βίβλο του Ρόμπερτ Μπάουγιερ.
Χαλκογραφία απο τον Γιαν Λούικεν που απεικονίζει την παραβολή, από τη Βίβλο του Ρόμπερτ Μπάουγιερ.

Η παραβολή του πιστού δούλου (ή υπηρέτη) είναι μια παραβολή του Ιησού Χριστού που βρίσκεται στην Καινή Διαθήκη και πιο συγκεκριμένα στα Κατά Ματθαίον 24:42-51, Κατά Μάρκον 13:34-37 και Κατά Λουκάν 12:35-48 εξηγώντας το πώς είναι σημαντικό για τους πιστούς να παρακολουθούν και να προσέχουν.

Στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου, προηγείται αμέσως της Παραβολής των Δέκα Παρθένων, η οποία έχει παρόμοιο εσχατολογικό θέμα, προειδοποιώντας τους πιστούς να είναι προετοιμασμένοι για την ημέρα της Δευτέρας Παρουσίας.[1]

Αφήγηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά το Ευαγγέλιο του Λουκά, ο Ιησούς μάζεψε τους μαθητές του και τους είπε την εξής παραβολή:

Μακάριοι είναι οι δούλοι εκείνοι, τους οποίους, όταν έλθη ο Κυριος, θα τους εύρη να αγρυπνούν. Σας διαβεβαιώνω ότι αυτός θα γίνη διάκονός των, θα ζώση την μέσην του, δια να μη εμποδίζεται εις τας κινήσστου από τα ενδύματά του, θα τους βάλη να καθίσουν εις την τράπεζαν του φαγητού και αυτός ο ίδιος θα έλθη κοντά τους και θα τους υπηρετήση. Και αν έλθη στο δεύτερον τετράωρον της νυκτός και στο τρίτον τετράωρον, κατά τα εξημερώματα, και τους εύρη έτσι, δηλαδή να τον περιμένουν άγρυπνοι, σας λέγω, ότι είναι μακάριοι οι δούλοι εκείνοι. Τούτο δε το ξεύρετε και σεις, ότι εάν εγνώριζε ο νοικοκύρης ποια ώρα έρχεται ο κλέπτης, θα έμενε άγρυπνος και δεν θα άφινε να ανοιχθή τρύπα στο σπίτι του, δια να μπη μέσα ο κλέπτης και να κλέψη. Και σεις λοιπόν να είσθε πάντοτε έτοιμοι, διότι εις ώραν κατά την οποίαν δεν γνωρίζετε, έρχεται ο υιός του ανθρώπου.[2]
-Κατά Λουκάν 12:35-40

Ο Ιησούς απάντησε στον Πετρο:

Κυριε, αυτήν την παραβολήν δι' ημάς μόνον την λέγεις η δι' όλους;[2]
-Κατά Λουκάν 12:41

Και του απάντησε ο Χριστός:

Ποιός άράγε είναι ο πιστός και συνετός οικονόμος, τον οποίον θα εγκαταστήση ο κύριος προϊστάμενον στο υπηρετικόν προσωπικόν του, δια να δίδη προς αυτούς εις την κατάλληλον ώραν την κανονικήν μερίδα της τροφής; Μακάριος είναι ο δούλος εκείνος, τον οποίον, όταν έλθη ο Κυριος, θα τον εύρη να ενεργή με τέτοιαν σύνεσιν και αξιοπιστίαν. Αληθινά σας λέγω, ότι θα του δώση εξουσίαν επάνω εις όλα τα υπάρχοντα του. Εάν όμως ο δούλος εκείνος πη από μέσα του· Αργεί να έρθη ο κύριός μου· και αρχίση να κτυπά τους υπηρέτας και τας υπηρετρίας και να τρώγη και να πίνη και να μεθά, θα έλθη ο κύριος του δούλου εκείνου εις ημέραν που δεν περιμένει και εις ώραν που δεν γνωρίζει και θα τον κόψη εις τα δύο, θα τον τιμωρήση δηλαδή με σκληρόν θάνατον, και θα ορίση την θέσιν του μεταξύ εκείνων που υπήρξαν αξιόπιστοι και καταχρασταί. Εκείνος δε ο δούλος, που εγνώρισε το θέλημα του κυρίου του, και δεν ετοίμασε ούτε και έπραξε σύμφωνα προς το θέλημα του Κυρίου του, θα τιμωρηθή με πολλάς μαστιγώσεις, θα τιμωρηθή πολύ, διότι εν γνώσει παρέβη το θέλημα του Κυρίου. Εκείνος δε που δεν εγνώρισε το θέλημα του Κυρίου, έκαμε δε πράξεις αξίας τιμωρίας, θα τιμωρηθή με ολίγας μαστιγώσεις. Εις εκείνον που εδόθη πολύ, θα του ζητηθή και πολύ, και εις εκείνον που του παρέδωσαν πολλά χαρίσματα, θα ζητηθούν περισσότερα καλά έργα, παρ' όσα θα ζητήσουν από εκείνους που έλαβαν ολιγώτερα.[2]
-Κατά Λουκάν 12:42-48

Ερμηνεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Κατά Ματθαίον, η παραβολή ανοίγει με την εντολή: «Επομένως, προσέξτε, γιατί δεν ξέρετε ποια ημέρα θα έρθει ο Κύριος σας» (Ματθαίος 24:42). Με άλλα λόγια, "ο μαθητής πρέπει να παραμείνει προετοιμασμένος για τον ερχομό του Κυρίου του, να παραμένει σε εγρήγορση και να είναι ξύπνιος και στην θέση του.".[3] Παρόλο που μπορεί να υπάρχουν γενικά σημάδια για τη Δεύτέρα Παρουσία του Ιησού, η ακριβής ώρα είναι άγνωστη.[3] Αυτό είναι ένα θέμα που συζητήθηκε επίσης νωρίτερα στο Κατά Λουκάν 12.[4] Η αναφορά σε ένα γαμήλιο συμπόσιο στο Κατά Λουκάν 12:36 υποδηλώνει ένα ουράνιο συμπόσιο κάνοντας συσχέτιση με την παραβολή των Δέκα Παρθένων, που ακολουθεί αυτή την παραβολή στο Κατά Ματθαίον.[4]

Το δεύτερο μέρος της παραβολής περιλαμβάνει μια προειδοποίηση ότι θα απαιτηθούν πολλά από το άτομο στο οποίο δίνονται πολλά.[3] Ο Τζ. Ντουάιτ Πέντεκοστ γράφει ότι αυτή η παραβολή «τονίζει ότι το προνόμιο φέρνει ευθύνη και ότι η ευθύνη συνεπάγεται λογοδοσία».[5] Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους θρησκευτικούς ηγέτες.[6]

Ύμνοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παραβολή αυτή είναι το θέμα πολλών ύμνων, συμπεριλαμβανομένων των "Ye Servants of the Lord" του Φίλιπ Ντόντριτζ, που τελειώνει:

Christ shall the banquet spread
With His own royal hand,
And raise that faithful servant’s
Amid the angelic band.[7]

Μετάφραση:

Ο Χριστός θα εξαπλώσει το συμπόσιο
Με το δικό του βασιλικό χέρι.
Και θα σηκώσει τους πιστούς υπηρέτες
Μέσα στο αγγελικό συγκρότημα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. France, R. T. (1985). The Gospel According to Matthew: An Introduction and Commentary. Wm. B. Eerdmans Publishing. σελ. 349-352. ISBN 978-0-8028-0063-3. 
  2. 2,0 2,1 2,2 «Κατά Λουκάν Ευαγγέλιο, 12:35-48». users.sch.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιουλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2020. 
  3. 3,0 3,1 3,2 Keener, Craig S. (1999). A Commentary on the Gospel of Matthew. Wm. B. Eerdmans Publishing. σελ. 592. ISBN 978-0-8028-3821-6. 
  4. 4,0 4,1 Green, Joel B. (1997). The Gospel of Luke. Grand Rapids, Mich.: W.B. Eerdmans Pub. Co. σελ. 497-501. ISBN 0-8028-2315-7. 36915764. 
  5. Pentecost, J. Dwight (1 Αυγούστου 1998). The Parables of Jesus: Lessons in Life from the Master Teacher. Kregel Publications. σελ. 175. ISBN 978-0-8254-9715-5. 
  6. Green, Joel B. (1997). The Gospel of Luke. Grand Rapids, Mich.: W.B. Eerdmans Pub. Co. σελ. 506. ISBN 0-8028-2315-7. 36915764. 
  7. «Ye servants of the Lord». Hymnary.org (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2020.