Παν-αφρικανική σημαία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Παν-Αφρικανική σημαία
Flag of the UNIA.svg
Ονομασία Pan-African Flag
Various other names
Υιοθετήθηκε 13 Αυγούστου 1920
Σχεδιασμός Τρεις οριζόντιες γραμμές κόκκινου, μαύρου και πράσινου χρώματος
Σχεδιάστηκε από Μάρκους Γκάρβεϊ

Η παναφρικανική σημαία, επίσης γνωστή ως σημαία UNIA, αφροαμερικανική σημαία, σημαία της Μαύρης Απελευθέρωσης και με διάφορα άλλα ονόματα, είναι μια σημαία τριών χρωμάτων αποτελούμενη από τρεις ίσες οριζόντιες ζώνες (από πάνω προς τα κάτω) κόκκινου, μαύρου και πράσινου . Η Ένωση Παγκόσμιας Αναβάθμισης του Νέγκρου και η Ένωση Αφρικανικών Κοινοτήτων (UNIA-ACL) την ενέκριναν επίσημα στις 13 Αυγούστου 1920 στο άρθρο 39 της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Χωρών Νέγρων Πολιτών του Κόσμου κατά τη διάρκεια της μηνιαίας σύμβασής της στο Πλατεία Μάντισον στη Νέα Υόρκη. [1] [2] Παραλλαγές της σημαίας μπορούν και έχουν χρησιμοποιηθεί σε διάφορες χώρες και εδάφη της Αμερικής για να εκπροσωπούν τις αφροαμερικανικές ιδεολογίες.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρτιτούρα για το τραγούδι "Every Race Has A Flag But The Coon"

Η σημαία δημιουργήθηκε το 1920 από τα μέλη της UNIA σε απάντηση στο εξαιρετικά δημοφιλές τραγούδι του 1900 "Every Race Has a Flag but the Coon"[3] που έχει αναφερθεί ως ένα από τα τρία τραγούδια που "καθιέρωσαν σταθερά τον όρο coon στο αμερικανικό λεξιλόγιο". Σε μια αναφορά του 1927 για μία ομιλία του 1921 που εμφανίζεται στην εβδομαδιαία εφημερίδα Negro World, αναφέρθηκε ο Marcus Garvey : [4]

Δείξτε μου μια φυλή ή ένα έθνος χωρίς σημαία, και θα σας δείξω μία φυλή με ανθρώπους χωρίς περηφάνια. Ναι! Σε τραγούδι και μιμήσεις έχουν πει: "Κάθε φυλή έχει μία σημαία εκτός απ' τους σκυλάραπες." Πόσο αληθινό! Ναι! Αλλά αυτό ειπώθηκε για εμάς πριν από τέσσερα χρόνια. Δεν μπορούν να το πουν τώρα. ...

Η Universal Negro Catechism, που δημοσιεύθηκε από την UNIA το 1921, αναφέρεται στα χρώματα της σημαίας που σημαίνουν: [5]

Κόκκινο είναι το χρώμα του αίματος, το οποίο οι άνδρες πρέπει να απωθήσουν για την εξιλέωση και την ελευθερία. Μαύρο είναι το χρώμα της ευγενούς και της εξέχουσας φυλής στην οποία ανήκουμε. Πράσινο είναι το χρώμα της άφθονης βλάστησης της Μητέρας Φύσης μας.

Ο δημοσιογράφος Charles Mowbray White ισχυρίστηκε ότι ο Garvey πρότεινε τα χρώματα κόκκινο, μαύρο και πράσινο για τους εξής λόγους: «Ο Γκάρβυ δήλωσε κόκκινο λόγω της συμπάθειας για τους «Κόκκινους του κόσμου» και με το Πράσινο δείχνουν τη συμπάθεια τους για τους Ιρλανδούς στον αγώνα τους για ελευθερία, και το Μαύρο [για] τον Νέγρο. " [6]

Σύμφωνα με την UNIA πιο πρόσφατα, τα τρία χρώματα στη σημαία του Black Nationalist αντιπροσωπεύουν:

 • κόκκινο: το αίμα που ενώνει όλους τους ανθρώπους της καταγωγής της Μαύρης Αφρικής το οποίο θα θυσιάσουν για την απελευθέρωση,
 • μαύρο: μαύροι άνθρωποι των οποίων η ύπαρξη ως έθνος, αν και όχι έθνος-κράτος, επιβεβαιώνεται από την ύπαρξη της σημαίας, και
 • πράσινο: ο άφθονος φυσικός πλούτος της Αφρικής. [7]

Η σημαία αργότερα έγινε σύμβολο του μαύρου εθνικισμού για την παγκόσμια απελευθέρωση των Μαύρων. Ως έμβλημα της Μαύρης υπερηφάνειας, η σημαία έγινε δημοφιλής κατά τη διάρκεια του Μαύρου Απελευθερωτικού κινήματος της δεκαετίας του 1960. Το 1971, το σχολικό συμβούλιο του Νιούαρκ, Νιου Τζέρσεϋ, ψήφισε ψήφισμα που επέτρεπε τη συγκέντρωση της σημαίας στις σχολικές αίθουσες του δημόσιου σχολείου. Τέσσερα από τα εννέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου δεν ήταν παρόντα εκείνη την εποχή και το ψήφισμα εισήχθη από το διοικητικό συμβούλιο, έναν δημαρχιακό υπάλληλο. Ακολούθησαν έντονες διαμάχες, συμπεριλαμβανομένης δικαστικής εντολής, η οποία δείχνει ότι το συμβούλιο δεν θα έπρεπε να αναγκαστεί να ανακαλέσει το ψήφισμα και τουλάχιστον δύο νομοθετικές προτάσεις του κράτους για την απαγόρευση εθνικών σημαιών (εκτός από τη σημαία των ΗΠΑ) στις δημόσιες αίθουσες διδασκαλίας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η σημαία αυτή τη στιγμή είναι ευρέως διαθέσιμη μέσω καταστημάτων σημαίας ή εθνολογικών ειδικών καταστημάτων. Εμφανίζεται συνήθως στις παρελάσεις που τιμούν την Ημέρα για τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, τις συγκεντρώσεις των πολιτικών δικαιωμάτων και άλλες ειδικές εκδηλώσεις.

Χρήση κατά το 2010[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ύστερα από την άρνηση ενός σώματος ενόρκων να καταδικάσει έναν αστυνομικό στη που πυροβόλησε τον αφροαμερικανό Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον του Μισσούρι στις 9 Αυγούστου του 2014, ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου Howard αντικατέστησε τη σημαία των ΗΠΑ στην πανεπιστημιούπολη της σχολής με τη Μαύρη εθνικιστική σημαία να πλέει μεσίστια. [8] [9] Το περιστατικό οδήγησε τον πρόεδρο του πανεπιστημίου, Wayne Frederick, να εκδώσει μια δήλωση όπου δεν αποδέχθηκε την ύψωση της σημαίας από μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό. [10] [11]

Άλλες σημαίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαία της Μπιάφρα
David Hammons, αφρικανική-αμερικανική σημαία, Νέα Υόρκη .

Η σημαία της Μπιάφρα πρόκειται για μία παραλλαγή της Παν-Αφρικανικής σημαίας, με το σήμα της ηλιαχτίδας στο κέντρο. Τα χρώματα βασίζονται ακριβώς στο σχεδιασμό του Garvey.

Η σημαία του Μαλάουι που εκδόθηκε το 1964 είναι πολύ παρόμοια, αντανακλά τη σειρά λωρίδων της μαύρης εθνικιστικής σημαίας. Δεν βασίζεται άμεσα στη σημαία του Garvey, αν και τα χρώματα έχουν τον ίδιο συμβολισμό: Κόκκινο για το αίμα που συμβολίζει τον αγώνα του λαού, πράσινο για βλάστηση και μαύρο για τον αγώνα του λαού.

Σημαία του Μαλάουι
Αφρο-Αμερικανική σημαία από τον David Hammons
Η Σημαία της Μαύρης Απελευθέρωσης του Τέξας
Σημαία της Δημοκρατίας της Νέας Αφρικής

Η σημαία του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου είναι τρεις ευθείες ρίγες σε χρώματα μαύρο, πράσινο και σκούρο κίτρινο (χρυσό).

Η Ταχυδρομική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσε σφραγίδα το 1997 για να τιμήσει την Kwanzaa με έναν πίνακα από την καλλιτέχνιδα Synthia Saint James όπου φαίνεται μία μελαχρινή οικογένεια με σκουρόχρωμες ενδυμασίες που φορούσαν παραδοσιακά σε μέρη της Αφρικής και για ειδικές περιπτώσεις μεταξύ Αφροαμερικανών. Τα μέλη της οικογένειας κρατούν τρόφιμα, δώρα και μία σημαία. Η σημαία στη σφραγίδα μπορεί να είχε σκοπό να αντιπροσωπεύσει την παναφρικανική σημαία. Ωστόσο, αντί των λωρίδων που κατεβαίνουν κόκκινο, μαύρο και πράσινο, η σημαία της σφραγίδας μεταφέρει τις δύο πρώτες ζώνες και κατεβαίνει μαύρο, κόκκινο και πράσινο.

Το 1990, ο καλλιτέχνης David Hammons δημιούργησε ένα έργο που ονομάζεται Αφρο-Αμερικανική Σημαία, το οποίο βρίσκεται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη . Με βάση την τυπική σημαία των ΗΠΑ, οι ρίγες της είναι μαύρες και κόκκινες, το πεδίο είναι πράσινο και τα αστέρια στο πεδίο είναι μαύρα. [12]

Σε απάντηση στη διαμάχη της για την ομόσπονδη σημαία, μια εταιρεία αφροαμερικανική επιχείρηση που ονομάζεται NuSouth [13] δημιούργησε μια σημαία με βάση την ομόσπονδη ναυτική υποδοχή, με τα λευκά αστέρια και τον διαγώνιο σταυρό ενώ το περίγραμμα αντικαθίσταται από το πράσινο και ο μπλε διαγώνιος σταυρός γίνεται μαύρος. [14]

Η σημαία του Αγίου Χριστόφορου και Νέβις έχει παρόμοια χρώματα, τοποθετημένα διαγώνια και χωρισμένα με κίτρινες γραμμές. Είναι παρόμοια με τη σημαία του Μαλάουι, καθώς τα χρώματα δεν λαμβάνονται απευθείας από την παναφρικανική σημαία, αλλά ο συμβολισμός είναι ο ίδιος.

Εναλλακτικά ονόματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σημαία έχει πολλά άλλα ονόματα με ποικίλους βαθμούς δημοτικότητας:

 • τη σημαία της UNIA, από τους δημιουργούς της ·
 • τη σημαία του Marcus Garvey .
 • την παγκόσμια σημαία της Αφρικής .
 • τη διεθνή αφρικανική σημαία ·
 • τη σημαία Μαύρης Απελευθέρωσης .
 • τη σημαία του Μαύρου Εθνικιστή .
 • την αφρικανική εθνικιστική σημαία.
 • την αφροαμερικανική σημαία.
 • το Bendera Ya Taifa ( Kiswahili για "σημαία του έθνους"), σε σχέση με τη χρήση της κατά τη διάρκεια της Kwanzaa .

Προτεινόμενες αργίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1999 παρουσιάστηκε ένα άρθρο στο περιοδικό The Black World Today, το οποίο υποδηλώνει ότι, ως πράξη παγκόσμιας αλληλεγγύης, κάθε 17η Αυγούστου πρέπει να γιορτάζεται παγκοσμίως ως Παγκόσμια Ημέρα της Αφρικανικής Σημαίας φέρνοντας το κόκκινο, μαύρο και πράσινο πανό. 17 Αυγούστου είναι τα γενέθλια του Marcus Garvey .

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Μάρκους Γκάρβυ
 • Μαύρος Εθνικισμός

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. 25,000 NEGROES CONVENE :International got∅∅∅1/ Own Bill of Rights. 1920. New York Times (1857-Current file), August 2, Proquest (Last accessed October 5, 2007)
 2. Special to The Christian Science Monitor from its Eastern News Office 1920. NEGROES ADOPT BILL OF RIGHTS: Convention Approves Plan for African Republic and Sets to Work on Preparation of Constitution of the Colored Race Negro Complaints Aggression Condemned Recognition Demanded. Christian Science Monitor (1908-Current file), August 17, Proquest (accessed October 5, 2007).
 3. "New Flag for Afro-Americans," Africa Times and Orient Review 1 (October 1912):134; Cited in RACE FIRST: The Ideological and Organizational Struggles of Marcus Garvey and the Universal Negro Improvement Association (Westport, Conn.: Greenwood Press, 1987), p43.
 4. Garvey, Marcus (March 19, 1927). «Honorable Marcus Garvey, Gifted Man of Vision, Sets Out In Unanswerable Terms the Reasons Why Negroes Must Build in Africa». Negro World (Universal Negro Improvement Association) (Vol XXII No. 6). 
 5. Mcguire, George (1921). Universal Negro catechism: a course of instruction in religious and historical knowledge pertaining to the race. New York: Universal Negro Improvement Association. σελ. 34. Ανακτήθηκε στις 14 Μαρτίου 2016. 
 6. Garvey Papers Vol. 2, p. 603.
 7. «History - Red - Black - Green». The Official Website of the United Negro Improvement Association and the African Communities League. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2019. 
 8. «Archived copy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 18 Αυγούστου 2015. 
 9. «Howard University President Removes Pan-African Flag Flown at Half-Mast | DC Inno». Dcinno.streetwise.co. 25 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2017. 
 10. Jaschik, Scott (1 Δεκεμβρίου 2014). «Howard U. President Issues Statement on Flag Protest». Insidehighered.com. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2017. 
 11. «Statement by President Frederick Concerning the University Flagpole». Howard University. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Αυγούστου 2015. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2019. 
 12. «David Hammons. African American Flag. 1990 | MoMA». The Museum of Modern Art (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2019. 
 13. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2020. 
 14. «NuSouth Apparel Confederate Flag Photo by stagolee7 | Photobucket». Media.photobucket.com. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2017. 

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • "Μαύρη Σημαία", άρθρο που δεν έχει καταγραφεί στο περιοδικό Time, 13 Δεκεμβρίου 1971.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]