Πανφόρτε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πανφόρτε
Παραδοσιακό είδος πανφόρτε
Προέλευση
Τόπος προέλευσηςΙταλία
ΠεριοχήΤοσκάνη
Πληροφορίες
ΕίδοςΚέικ φρούτων
Κύρια συστατικάΞηροί καρποί, μέλι, ζάχαρη, φρούτα, μπαχαρικά
ΠαραλλαγέςPanpepato
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π)

Το πανφόρτε (panforte) είναι παραδοσιακό ιταλικό επιδόρπιο που περιέχει φρούτα και ξηρούς καρπούς και μοιάζει με κέικ φρούτων. Χρονολογείται τον 13ο αιώνα στην πόλη Σιένα στην περιοχή Τοσκάνη της Ιταλίας. Έγγραφα από το 1205 δείχνουν ότι το πανφόρτε καταβλήθηκε στους μοναχούς και τις μοναχές της τοπικής μονής ως δασμός ή φόρος της δεκάτης που οφειλόταν την έβδομη Φεβρουαρίου του ίδιου έτους. Κυριολεκτικά, πανφόρτε σημαίνει «ισχυρό ψωμί», το οποίο αναφέρεται στην πικάντικη γεύση του. Το αρχικό όνομα του πανφόρτε ήταν «panpepato» (πιπεράτο ψωμί), λόγω του έντονου πιπεριού που χρησιμοποιείται. Υπάρχουν αναφορές από τους Σταυροφόρους που μετέφεραν πανφόρτε μαζί τους στις αναζητήσεις τους και τη χρήση των πανφόρτε στις πολιορκίες.

Η διαδικασία της παρασκευής πανφόρτε είναι αρκετά απλή. Διαλύεται ζάχαρη σε μέλι και διάφοροι ξηροί καρποί, φρούτα και μπαχαρικά αναμειγνύονται μαζί με το αλεύρι. Ολόκληρο το μείγμα ψήνεται σε ένα ρηχό ταψί. Το τελικό κέικ πασπαλίζεται με ζάχαρη άχνη. Τα εμπορικά παρασκευασμένα πανφόρτε τυλίγονται συχνά με μια λωρίδα ρυζόχαρτου.

Επί του παρόντος υπάρχουν πολλά καταστήματα στην Ιταλία που παράγουν πανφόρτε, κάθε συνταγή διατηρεί με ζήλο την ερμηνεία του πρωτότυπου παρασκευάσματος και συσκευάζεται με ένα χαρακτηριστικό περιτύλιγμα. Συνήθως ένα μικρό κομμάτι σερβίρεται με καφέ ή με κάποιο γλυκό κρασί που συνοδεύει επιδόρπιο μετά από ένα γεύμα, αν και μερικοί το απολαμβάνουν με τον καφέ τους για πρωινό.

Στη Σιένα, η οποία θεωρείται από πολλούς, αν όχι από τους περισσότερους κατοίκους της, ως η πρωτεύουσα του πανφόρτε στην Ιταλία, μερικές φορές λέγεται ότι το πανφόρτε θα πρέπει κανονικά να περιλαμβάνει δεκαεπτά διαφορετικά συστατικά. Δεκαεπτά είναι ο αριθμός των «Contrade» (contrada: μια περιοχή) εντός των τειχών της πόλης.