Πανεπιστήμιο (τρένο) "Varsity"

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το τρένο Varsity (Πανεπιστήμιο) διερχόμενο στη λίμνη Μονόνα το 1967.

To τρένο Varsity (Πανεπιστήμιο) ήταν ένα τρένο που λειτουργούσε από την Chicago, Milwaukee, St. Paul & Pacific Railroad (Οδός Μιλγουόκι) σε μια διαδρομή απόστασης πάνω από 14 μιλίων μεταξύ του Σικάγο και του Μάντισον στο Γουισκόνσιν.

Ιστορία και Λειτουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η "Οδός Μιλγουόκι" ξεκίνησε να λειτουργεί τρένα που συνέδεαν το Σικάγο με το Μάντισον το 1927, σε μια υπηρεσία η οποία πήρε το όνομα του πανεπιστημίου Marquette μια δεκαετία αργότερα, και αρχικά λειτουργούσε μεταξύ των Chicago Union Station και Mason City, Iowa, μία διαδρομή, οκτώ ωρών και 384 μιλίων, ώς το 1951 όταν η υπηρεσία σταμάτησε και το τρένο μετονομάστηκε Πανεπιστήμιο (Varsity).[1]

Στις πρώτες μέρες η κινητήριος της Milwaukee Road's ήταν ατμομηχανή τύπου 4-6-2 "Pacific" . Στα τέλη του 1940 οι ντηζελοκίνητες εμφανίστηκαν και κατά το 1950, ηλεκτράμαξες EMD F-unit ξεκίνησαν την λειτουργία.[2] H σύνθεση του συρμού αποτελούνταν από ένα ταχυδρομικό βαγόνι και δύο επιβατικά μαζί με το βαγόνι καφετέρια. Στη διάρκεια των διακοπών και των αγώνων των Wisconsin Badgers football στο Camp Randall Stadium, το Varsity λειτουργούσε με περισσότερα βαγόνια.

Στα τέλη του 1950 το Varsity άρχισε να αντιμετωπίζει μείωση επιβατών λόγω της αυξημένης ταξιδιωτικής δημοφιλίας του αεροπλάνου και του αυτοκινήτου.

Το 1963, το Milwaukee Road σταμάτησε, τις υπηρεσίες του παρόλο που για ένα σύντομο διάστημα οι υπηρεσία καφέ εστίασης ξαναλειτούργησε εκτάκτως μέσω της εκτοπισμένης Skytop Lounges και της κατακερματισμένης Olympian Hiawatha, όπου μέχρι το 1965, αντικαταστήθηκαν όλα τα βαγόνια. Μετά τον τερματισμό του συμβολαίου μεταξύ της Milwaukee Road’s και των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών (United States Postal Service) το 1967, η Milwaukee Road αιτήθηκε στο Διαπολιτειακό Επαγγελματικό Επιμελητήριο (Interstate Commerce Commission) να σταματήσει τα δρομολόγια του, αλλά το Συμβούλιο αποφάσισε οτι πρέπει να διατηρηθεί η λειτουργία τα Σαββατοκύριακα και στις Διακοπές. Η λειτουργία επισήμως σταμάτησε τον Απρίλιο του 1971 με την δημιουργία της ΑΜΤΡΑΚ (Amtrak).

Έκδοση 2014[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κινητήριος για το 2014 Varsity με την ντηζελομηχανή E-8

Το φθινόπωρο του 2014, ανακοινώθηκε οτι η Πούλμαν Ρέιλ Τζέρνυς (Pullman Rail Journeys), που ανήκε στην Άιοβα Πασίφικ Χόλντινγς (Iowa Pacific Holdings), θα θέσουν σε λειτουργία το 2014 ένα περιορισμένο αριθμό τρένων, μεταξύ του Σικάγο και του Μάντισον στο Γουισκόνσιν, συμπεριλαμβανομένων δύο αλέ ρετούρ, μεταξύ των πόλεων.[3]

Έκδοση 2016[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 12 Ιουνίου του 2016, η Ιστορική Σιδηροδρομική Εταιρία Φόρτ Γουέιν τοποθέτησε μεταλική πλακέτα (Nickel Plate 765), στην τύπου 2-8-4 Μπερκσάιρ "Berkshire" ατμομηχανή, και έγινε εκδρομικό τρένο που του δώθηκε το όνομα Varsity, τιμώντας το αρχικό τρένο Οδός Μιλγουόκι (Milwaukee Road), σε ένα τμήμα της διαδρομής μεταξύ του σταθμού North Glenview Metra, και του Τζέινσβιλ, με μία στάση στο Φόξ Λέικ.[4]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The Marquette/Varsity». Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2014. 
  2. Middleton, William (1975). «The Noon Milwaukee» (PDF). Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2014. 
  3. «Pullman Rail Journeys: The Varsity». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2014. 
  4. «Steam locomotive 765 to appear at Franklin Park Fest, operate excursion with Metra». Fort Wayne Railroad Historical Society (στα Αγγλικά). 4 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουνίου 2016.