Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδηλασίας 1949

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

To Πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδηλασίας 1949 είχε προγραμματιστεί να γίνει στη Ρόδο αλλά τελικά για οικονομικούς λόγους διεξήχθη στη Φιλοθέη στις 30 Νοεμβρίου και 4 Δεκεμβρίου 1949. Περιλάμβανε δύο ατομικά αγωνίσματα ανδρών: ταχύτητας σε πίστα και αντοχής σε δημόσιο δρόμο. Για πρώτη φορά ίσχυσε ομαδική βαθμολογία 4-3-2-1 για τους τέσσερις πρώτους αθλητές, στην οποία επικράτησε ο Πανιώνιος, ο οποίος έτσι κατέκτησε το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα ομαδικής βαθμολογίας.

Το 1948 δεν είχε διεξαχθεί πανελλήνιο πρωτάθλημα, παρά μόνο αγώνες πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου, με νικητές τους Λεωνίδη, Κουβέλη (150χλμ αντοχής) και Καλούδη, Σεφεριάδη (σπριντ). Οι Λεωνίδης, Κουβέλης, Καλούδης μετείχαν στην Ολυμπιάδα, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Αγώνας ταχύτητας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διεξήχθη στις 30 Νοεμβρίου στο γραφικό προάστειο της Φιλοθέης. Μετείχαν 12 ποδηλάτες, εκ των οποίων οι 4 από τη Ρόδο. Οι αθλητές συναγωνίστηκαν ανά ζεύγη σε απόσταση 350μ, εκ των οποίων χρονομετρήθηκαν στα τελευταία 200μ. Δεν υπήρχε η δυνατότητα μεγαλύτερης πίστας 1000μ που ήταν το σωστό. Οι αγώνες ολοκληρώθηκαν σε ένα απόγευμα. Ως τα ημιτελικά η πρόκριση κρινόταν σε μία κούρσα. Στον τελικό ο νικητής αναδείχθηκε στις δύο νικηφόρες κούρσες. Πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Αναστάσης Σεφεριάδης του Πανιωνίου που επικράτησε δύο φορές στον τελικό επί του Θοδωρή Κυριακού του ίδιου συλλόγου. Στο νικητή απονεμήθηκε η φανέλλα του πρωταθλητή, μετάλλιο και δίπλωμα. Μετάλλια και διπλώματα δόθηκαν και στους δεύτερο και τρίτο.

Αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • ΤΕΛΙΚΟΣ
  1. 1ος τελικός: Αναστάσης Σεφεριάδης (Πανιώνιος) νικά Θοδωρή Κυριακού (Πανιώνιος) με χρόνο 13.3 και διαφορά 1,5 μήκος.
  2. 2ος τελικός: Αναστάσης Σεφεριάδης (Πανιώνιος) νικά Θοδωρή Κυριακού (Πανιώνιος) με χρόνο 14.0 και διαφορά 1,5 μήκος.

Κατάταξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέση Αθλητής Σωματείο Βαθμοί
1. Αναστάσης Σεφεριάδης Πανιώνιος 4
2. Θοδωρής Κυριακού Πανιώνιος 3
3. Κελεπέρας Δωριεύς Ρόδου 2
4. Τσελεπιλέρης ΑΟ Νεοχωρίου Ρόδου 1

Αγώνας αντοχής 100χλμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διεξήχθη την Κυραική 4 Δεκεμβρίου στους δρόμους της Φιλοθέης. Έγιναν 50 γύροι σε ασφαλτοστρωμένη διαδρομή 2χλμ. Πήραν μέρος 14 ποδηλάτες, δέκα Αθηναίοι και τέσσερις Ρόδιοι. Νικητής και πανελληνιονίκης αναδείχθηκε ο Ευάγγελος Κουβέλης της ΑΕΚ με 2 ώρες 56΄57΄΄. Δεύτερος τερμάτισε ο Π. Λεωνίδης αλλά ακυρώθηκε έπειτα από ένσταση, διότι δέχτηκε βοήθεια, όταν το ποδήλατό του έπαθε κάποια βλάβη. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο νεαρός Χατζηαργυρίου, επίσης του Πανιωνίου.

Αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέση Αθλητής Σωματείο Επίδοση Βαθμοί
1. Ευάγγελος Κουβέλης ΑΕΚ 2:56.57 4
2.* Αργύρης Χατζηαργυρίου Πανιώνιος 3:13.48 3
3. Κελεπέρας Δωριεύς Ρόδου 3:26.02 2
4. Τσελεπιλέρης ΑΟ Νεοχωρίου Ρόδου 1
5. Μπερμπερίδης ΠΑΟ
6. Πουλόπουλος ΠΑΟ
7. Μπαλτζής Δωριεύς Ρόδου

*Δεύτερος τερμάτισε ο Πέτρος Λεωνίδης του Πανιωνίου με χρόνο 3:02.09, αλλά ακυρώθηκε έπειτα από ένσταση. Έξι αθλητές εγκατέλειψαν: Βασιλείου (ΠΑΟ), Κριεζής (ΠΑΟ), Καλαντζής (ΠΑΟ), Ρεγγάκος (ΠΑΟ), Κυριακού (Πανιώνιος), Λαγκάνης (Ατρόμητος Ρόδου).

Βαθμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στους αγώνες ίσχυσε ομαδική βαθμολογία για τους τέσσερις πρώτους αθλητές (4-3-2-1) για πρώτη φορά στην ιστορία του πανελληνίου πρωταθλήματος. Πρωταθλητής Ελλάδος αναδείχθηκε ο Πανιώνιος με 10β.

Θέση Σωματείο Βαθμοί Μετάλλια
(χρ.-ασημ.-χάλκ.)
1. Πανιώνιος
10
1-2-0
2. Δωριεύς Ρόδου
4
0-0-2
. ΑΕΚ
4
1-0-0
4. ΑΟ Νεοχωρίου Ρόδου
2

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]