Παναθηναϊκός αμφορέας (Μουσείο του Λούβρου αρ. MNB 3223)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παναθηναϊκός αμφορέας
ΟνομασίαΠαναθηναϊκός αμφορέας
Έτος δημιουργίας324 - 323 π.Χ.
ΕίδοςΜελανόμορφος αμφορέας
Διαστάσειςύψος 72 εκ.
ΜουσείοΜουσείο του Λούβρου
Αριθμός καταλόγουMNB 3223
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα

Ο Παναθηναϊκός αμφορέας του 321-320 π.Χ. που φιλοξενείται στο Μουσείο του Λούβρου με αριθμό καταλόγου MNB 3223 βρέθηκε στη Λέσβο και αγοράστηκε για το μουσείο το 1881.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην έμπροσθεν όψη εικονίζεται η θεά Αθηνά Πολιάς με πλατύ θώρακα με ασπίδα και δόρυ προς τα δεξιά. Περιστοιχίζεται από δύο κίονες δωρικού ρυθμού Νίκες που είναι στραμμένες προς την Αθηνά και κρατούν κλάδο ελιάς. Πριν από τον αριστερό κίονα διαβάζουμε την επιγραφή «ΤΟΝ ΑΘΕΝΕΘΕΝ ΑΘΛΟΝ», ενώ μετά τον δεξιό κίονα μνημονεύεται ο «ΗΓΗΣΙΑΣ ΑΡΧΩΝ».

Στην όπισθεν όψη εικονίζεται στιγμιότυπο από το αγώνισμα της πυγμαχίας. Δύο γυμνοί άμουσοι αθλητές αγωνίζονται αντιμέτωποι και κρατούν τις πυγμές στο ύψος του κεφαλιού. Αριστερά στέκει ένας βραβέας που κρατάει κλαδί από φοίνικα.

Ιστορική τοποθέτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τον 4ο αιώνα π.Χ. και μετά συναντάμε την επιγραφή του άρχοντα που κυβερνούσε την Αθήνα κατά την συγκομιδή της ιερής ελιάς, από την οποία γίνονταν το λάδι έπαθλο των Παναθηναίων. Ο Ηγησίας υπηρέτησε την περίοδο 321-320 π.Χ. και χρονολογεί την κατασκευή του αμφορέα ετούτου στο πρώτο έτος της 114ης Ολυπιάδας. Ο αμφορέας είναι από το ίδιο εργαστήρι όπως και ο Αμφορέας του Κηφισόδορου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]