Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παναγιώτης Δεσποτόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παναγιώτης Δεσποτόπουλος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Παναγιώτης Δεσποτόπουλος (Ελληνικά)
ΚατοικίαΑίγιο
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναΑλέξανδρος Δεσποτόπουλος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΦιλικός
πολιτικός

Ο Παναγιώτης Δεσποτόπουλος υπήρξε εύπορος κάτοικος του Αιγίου κατά την εποχή της Επανάστασης του 1821. Καταγόταν από το Διακοπτό. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και προσέφερε πολλά χρήματα για τους σκοπούς της. Πριν από την Επανάσταση απεστάλη στην Κωνσταντινούπολη ως αντιπρόσωπος ("βεκίλης") του καζά της Βοστίτσας, όπως προκύπτει από έγγραφο του 1818 του αρχείου του Λόντου. Υπήρξε επίσης αντιπρόσωπος του Παλαιών Πατρών Γερμανού ο οποίος είχε βαπτίσει και τον γιο του Αλέξανδρο. Η Συνέλευση της Βοστίτσας, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος, φιλοξενήθηκε μεταξύ άλλων και στο δικό του αρχοντικό στο Αίγιο. Αυτό βρισκόταν στη σημερινή διασταύρωση των οδών Μητροπόλεως και Δεσποτοπούλων. Εκεί το 1971 εντοιχίστηκε αναμνηστική πλάκα που αναφέρει το γεγονός.[1][2]

Κατά την Επανάσταση διορίστηκε τακτικός φροντιστής των στρατευμάτων το 1825 και κατόπιν διετέλεσε τμηματάρχης της Γραμματείας Εσωτερικών με τον τίτλο "Συνθέτης" μέχρι την έλευση του Ιωάννη Καποδίστρια. Μετά την Επανάσταση κατέλαβε διάφορα δημόσια αξιώματα στο Αίγιο.

Μετεπαναστατικά η Επιτροπή Εκδουλεύσεων τον κατέταξε στην Ε' τάξη των πολιτικών.[3]

Είχε δύο γιους, τον Αλέξανδρο (1802 ή 1803 - 1892 ή 1895) και τον Ηλία (? - 1885). Ο πρώτος ήταν μορφωμένος και υπήρξε ρήτωρ και συγγραφέας του βιβλίου Η εν Αιγίω Μυστική Συνέλευσις στο οποίο διέσωσε πολύτιμες πληροφορίες.[4]

Σχετικά άρθρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μαργαρίτης Γ. Λεωνίδας, Σύναξη της Βοστίτσας - Απόφαση ελευθερίας. Από ομιλία στην Διακίδειο Σχολή του Λαού, 26-1-2005.: "Οι συνεδριάσεις εγένοντο κάθε φορά και σε διαφορετικό χώρο, γι’ αυτό και οι ιστορικοί συγγραφείς αναφέρουν ο καθένας και διαφορετικό χώρο σύγκλησης της συνέλευσης. Εκτός από το αρχοντικό του Ανδρέα Λόντου που αναφέρει ο Φραντζής πως έγινε η πρώτη συνεδρίαση, συνεδριάσεις έγιναν ακόμη στην εντός της πόλεως του Αιγίου Μονή του Αγίου Γεωργίου, και στα αρχοντικά Παναγιώτη Δεσποτόπουλου, Αγγελή Μελετοπούλου, και Λέοντος Μεσηνέζη."
  2. Παναγόπουλος Δ. Γεώργιος, Η μυστική συνέλευσις της Βοστίτσας. Αθήνα, 1983, σελ. 51
  3. Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια (Δρανδάκη), άρθρο "Δεσποτόπουλος/ Δεσποτόπουλος Παναγιώτης"
  4. Σταυρόπουλος Αριστ. Ιστορία της πόλεως Αιγίου από των μυθικών χρόνων μέχρι των ημερών μας. Πάτραι, 1954. Βραβείον Ακαδημίας Αθηνών. Σελ. 508, 509.