Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παναγία Κουνίστρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παναγία Κουνίστρα
Χάρτης
Είδοςμοναστήρι
Γεωγραφικές συντεταγμένες39°9′50″N 23°25′57″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Σκιάθου
ΤοποθεσίαΣκιάθος
ΧώραΕλλάδα

Η μονή της Παναγίας της Κουνίστρας[1] βρίσκεται στη δυτική Σκιάθο, σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από την πόλη. Το καθολικό τιμάται στα Εισόδια της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου.

Το όνομά της το πήρε από την ομώνυμη εικόνα η οποία σύμφωνα με την παράδοση βρέθηκε κρεμασμένη σε ένα πεύκο και κουνιόταν[2]. Υπάρχουν και άλλες εκδοχές του ονόματος, όπως Εικονίστρια. Την ιστορία της εικόνας την μαθαίνουμε από χειρόγραφο του διδασκάλου του Γένους Επιφάνειου ή Στέφανου Δημητριάδη (1760-1827), το οποίο βρέθηκε στο Άγιο Όρος. Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα της Παναγίας Εικονίστριας, βρέθηκε κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας από τον Ιερομόναχο Συμεών, ο οποίος παρατήρησε ένα φως μέσα στο πυκνό δάσος. Είχε επιχειρήσει αρκετές φορές να προσεγγίσει το συγκεκριμένο φως αλλά κάθε φορά που το πλησίαζε αυτό χανόταν. Μετά από προσευχή και νηστεία πήγε ξανά στο φως και στο σημείο που έλαμπε βρήκε την εικόνα της παναγίας κρεμασμένη, να κουνιέται σε ένα ψηλό πεύκο. Εκείνος που κατάφερε να την κατεβάσει ήταν ένας νεαρός παπάς από το Κάστρο.[2] Εκτιμάται ότι η εικόνα βρέθηκε το 1655[εκκρεμεί παραπομπή]. Μετά την εύρεση της εικόνας χτίστηκε ο ναός των Εισοδίων ο οποίος το 1726 μεγάλωσε σε βασιλική με τρούλο και το 1741 ζωγραφίστηκε με τοιχογραφίες[3]. Το μοναστήρι διαλύθηκε το 1834 από την Αντιβασιλεία[εκκρεμεί παραπομπή], η οποία διέλυσε πολλά μοναστήρια της Ελλάδος[εκκρεμεί παραπομπή].

  1. ΑΛΕΞΙΟΥ, ΑΛΕΞΗΣ (1996). ΣΚΙΑΘΟΣ Η αρχιτεκτονική των μεταβυζαντινών μνημείων. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. σελ. 95. 
  2. 2,0 2,1 ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ (1979). ΣΚΙΑΘΙΤΙΚΑ, Β ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ ΣΚΙΑΘΟΥ. ΑΘΗΝΑ. σελ. 75. 
  3. «ΣΚΙΑΘΟΣ Μονή Παναγιάς της Εικονίστριας ή Κουνίστρας | Σκιάθος Skiathos island Greece Sporades». skiathosisland.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 9 Μαρτίου 2018.