Πανίκος Νικολάου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Panicos Nicolaou
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Πανίκος Νικολάου (Ελληνικά)
Χώρα πολιτογράφησηςΚύπρος
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΕκπαίδευσηSchool of Management, UMIST
National Technical University of Athens
University of Illinois at Urbana–Champaign
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Ιλινόι στις Σαμπέιν-Ερμπάνα
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο[1]
Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητατραπεζίτης
ΕργοδότηςΤράπεζα Κύπρου

Εισαγωγικό σημείωμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πανίκος Νικολάου είναι Κύπριος τραπεζίτης και από το 2019 είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης τράπεζας της Κύπρου, της Τράπεζας Κύπρου.[2]

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος MSc in Mechanical & Industrial Engineering από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις (Urbana-Champaign) των ΗΠΑ και πτυχίου Μηχανολόγου Μηχανικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών. Είναι, επίσης, κάτοχος πτυχίου BSc Financial Services από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ (UMIST) του Ηνωμένου Βασιλείου.[3]

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πανίκος Νικολάου εντάχθηκε στην Τράπεζα Κύπρου το 2001 και ασχολήθηκε κυρίως με τον Τομέα Μεγάλων Επιχειρήσεων. Ξεκίνησε αρχικά ως Λειτουργός Σχέσεων, ενώ στη συνέχεια διετέλεσε Διευθυντής στη Διεύθυνση Αναδιάρθρωσης και Ανάκτησης Χρεών. Τον Ιούνιο 2016 ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή Διεύθυνσης Μεγάλων Επιχειρήσεων και ήταν μέλος παράλληλα της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας.[4]

Ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση των Κέντρων Mεγάλων Επιχειρήσεων στην Κύπρο, το Διεθνές Κέντρο Μεγάλων Επιχειρήσεων και τις Διεθνείς Δραστηριότητες, καθώς και τη Μονάδα Factoring της Τράπεζας. Ενόσω διηύθυνε τη Διεύθυνση Μεγάλων Επιχειρήσεων, ο Τομέας εξυπηρέτησε περισσότερους από 2,500 εταιρικούς πελάτες, σε βασικούς τομείς της οικονομίας.

Από το 2019 μέχρι και σήμερα κατέχει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου, διαδεχόμενος τον John Patrick Hurican, και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας. Χάρις στις θετικές επιδόσεις της Τράπεζας κατά την περίοδο που ο ίδιος ήταν επικεφαλής, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την ανανέωση της θητείας του μέχρι τον Δεκέμβριο του 2026.[5][6][7][8]

Θητεία στην Τράπεζα Κύπρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τράπεζα Κύπρου, με τον Πανίκο Νικολάου στην ηγεσία της, πέτυχε θετικές επιδόσεις. Σημαντικότερες εξ’ αυτών θεωρούνται η βελτίωση της ποιότητας του ισολογισμού με την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο εξορθολογισμός του κόστους μέσω Σχεδίων Εθελούσιας Αποχώρησης Προσωπικού, η διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού και η γρήγορη και ουσιαστική μετάβαση του οργανισμού στην ψηφιακή εποχή.

Το 2022 αποτελεί σημαντική χρονιά της θητείας του ως Διευθύνοντος Συμβούλου, καθώς η Τράπεζα Κύπρου πέτυχε σημαντική βελτίωση των δεικτών κερδοφορίας της.[9][10] Συγκεκριμένα, το 2022 τα κέρδη μετά τη φορολογία πριν τα μη επαναλαμβανόμενα στοιχεία ανήλθαν σε €188 εκατ., ενώ σημειώθηκε ρεκόρ χορηγιών νέων δανείων ύψους €2.1 δις το 2022, αυξημένα κατά 17% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, διατηρώντας παράλληλα αυστηρά κριτήρια δανεισμού. Τα θετικά αυτά στοιχεία αποτυπώθηκαν και στην τιμή της μετοχής της Τράπεζας, η οποία κατά το διάστημα αυτό κινήθηκε ανοδικά.[11][12]

Οι καλές προοπτικές της Τράπεζας σε σχέση με το επιχειρηματικό της μοντέλο, είχαν οδηγήσει το καλοκαίρι του 2022 το επενδυτικό ταμείο Lone Star στην υποβολή τριών μη δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου.[13] Το Διοικητικό Συμβούλιο απέρριψε ομόφωνα και τις τρεις προτάσεις κρίνοντας ότι αυτές υποεκτιμούν την αξία και τις προοπτικές της Τράπεζας.

Άλλες ιδιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου.[14]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 22  Αυγούστου 2019.
  2. «Who is Who: Πανίκος Νικολάου ο νέος CEO της BoC». www.brief.com.cy (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Μαρτίου 2023. 
  3. «Πανίκος Νικολάου Τράπεζα Κύπρου». 
  4. «Panicos Nicolaou - Chief Executive Officer at Bank of Cyprus». THE ORG (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Μαρτίου 2023. 
  5. «Ανανέωση θητείας Πανίκου Νικολάου». 
  6. «403 unauthorized». www.philenews.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Μαρτίου 2023. 
  7. «Τράπεζα Κύπρου: Παραμένει στο «τιμόνι» μέχρι το 2026 ο Πανίκος Νικολάου». tothemaonline.com. Ανακτήθηκε στις 9 Μαρτίου 2023. 
  8. «Στο τιμόνι της Τράπεζας Κύπρου για άλλα τέσσερα χρόνια ο Πανίκος Νικολάου». ΠΟΛΙΤΗΣ. Ανακτήθηκε στις 9 Μαρτίου 2023. 
  9. Οικονομικά Αποτελέσματα Τράπεζας Κύπρου 2022. https://bankofcyprus.com/globalassets/group/investor-relations/press-releases/gr/20230220-prelimfy2022-group-press-release_gr-final.pdf. 
  10. «Πανίκος Νικολάου: Θα συνεχίσει την κερδοφορία η Τράπεζα Κύπρου». www.brief.com.cy (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Μαρτίου 2023. 
  11. «Πανίκος Νικολάου: Και εταιρεία... τεχνολογίας η Τράπεζα Κύπρου». Πανίκος Νικολάου: Και εταιρεία... τεχνολογίας η Τράπεζα Κύπρου (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Μαρτίου 2023. 
  12. «Τράπεζα Κύπρου: Κέρδη ύψους €71 εκατ. το 2022». Τράπεζα Κύπρου: Κέρδη ύψους €71 εκατ. το 2022 (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Μαρτίου 2023. 
  13. «403 unauthorized». www.philenews.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Μαρτίου 2023. 
  14. «Άλλες ιδιότητες Πανίκου Νικολάου».